Hoppa till huvudinnehåll
Av

Kommentar: Så kan bevarandet av Alsterbro skola finansieras

Skär ned på politikerlöner och ett onödigt lyxkontor istället för på skolor. Det föreslår Kommunistiska Partiet Nybro.


Lärandenämnden hävdar att det kostar 3,4 miljoner kronor att bevara högstadiet i Alsterbro. Men är en nedläggningen av skolan verkligen nödvändig? Så här skulle bevarandet kunna finansieras:

  • I Nybro är politikerarvodena kopplade till riksdagsnivå. Avskaffa denna nivå och låt arvodena utgå från en genomsnittlig LO-arbetarlön så sparar vi in 765.960 kronor per år bara på de två kommunal- och oppositionsråden. Hundratusentals kronor tillkommer på övriga politiker.
  • Säg upp hyreskontraktet med Stora hotellet i Nybro! Kommunpolitikernas egocentriska behov av nybyggda lyxkontor är bortom all rim och reson. I samtal med kommunens lokalförsörjningsstrateg har jag fått veta att det finns tomma kontorsutrymmen i kommunhuset för tolv heltidsanställda. Kommunen har alltså inget behov av Stora hotellet och kan därför årligen, lågt räknat, spara in 1,5 miljoner kronor (el- och lokalvårdskostnader ej inräknade).
  • På Villagatan, i samma bostadsrättsförening som undertecknad tillhör, äger kommunen en trerumslägenhet som stått oanvänd i snart tre års tid. Hyran för denna lägenhet är, lågt räknat, 5.100 kronor i månaden (el- och lokalvårdskostnad ej inräknad). Alltså minst 61.200 kronor om året. Skattepengar rätt i sjön för ingenting! Marknadsvärdet på lägenheten är lågt räknat 250.000kr. Vid en försäljning, inklusive vinstskatt, kommer på ett år minst 260.000 kronor att sparas in.
  • Ställ in nästa års utbetalning av partistödet. Kommunen sparar då in 673.967 kronor.

Så lätt är det att rädda en skola på landsbygden. Konceptet är att skära uppifrån och ner. Allt detta är möjligt, bara den politiska viljan finns. Valet är enkelt för Nybros fullmäktigepartier: girighet eller en levande landsbygd?

Johan Karlsson
Kommunistiska Partiet Nybro