Hoppa till huvudinnehåll

Speedway 4 ever

På SVT visas just nu dokumentärserien Speedway – med livet som insats. Här får vi följa olika lag, förare, fans och funktionärer som alla har den gemensamma nämnaren kärlek till sporten speedway.

Foto: SVT

Kumla, Gislaved, Hallstavik, Motala och Målilla. Mindre orter i vårt avlånga land. Det är också orter som kan stoltsera med speedwaylag i Sveriges högsta serie. På SVT visas just nu dokumentärserien Speedway – med livet som insats. Här får vi följa olika lag, förare, fans och funktionärer som alla har den gemensamma nämnaren kärlek till sporten speedway. Själv växte jag upp på Sannahed utanför Kumla där Indianerna har sin hemmabana. Sedan 1997 har jag tillsammans med familjen tagit med brassestol, äggmacka och kaffe för att se fyra förare köra fyra varv på en motorcykel utan bromsar. 

Efter fotboll och hockey har speedway länge varit en av Sveriges största publiksporter. Samtidigt omges hela sporten av en verklighet som andas ideellt arbete och föreningsliv, långt bort från fotbollen och hockeyns flådiga lounger och miljoner. Det är Kerstin och Ulla som sköter kiosken, Bengt och Gunnar som dyker upp först på arbetsdagen för att fixa gräsklippning och målning inför säsongsstart.

Första avsnittet fokuserar på lagen Eskilstuna Smederna och Masarna från Avesta. Vi får en inblick i hur unga och lovande förare tänker inför säsongsstarten och målet att ta en ordinarie startplats i laget. Vi inser snart att den mentala inställningen, att verkligen vilja vara först in i sväng och ta det där spåret kommer bli avgörande för hur framgångsrik du blir inom sporten. Skaderisken är hög och dödsolyckor har inträffat. Moderna luftstaket och utvecklade skydd för förarna gör dock sporten säkrare. 

Speedway är en speciell sport. Nästan alla förare kör i mer än en klubb samtidigt. I Polen är speedway enormt och arenorna där liknar fotbollsarenor med fantastisk publik. Även England är en relativt stor speedwaynation. Mellan Sverige, Polen och England är det alltså många förare som åker varje vecka. Sverige på tisdagen, England på torsdag och helgen spenderas i Polen. Ett inte alltid så glamoröst liv. Långt ifrån fotbollsspelarnas miljarder. Att speedway är en sport som är stort ute på landsbygden får säkert storstädernas medelklass att se sporten som något ”bonnigt”. Så är sporten stor bland arbetarklassen, vilket inte minst märks på publiken. T-shirts med företagsnamn, varseljackan och brassestolen är vanliga inslag på arenorna. Även om många av förarna tjänar bra jämfört med vanliga knegare är det långt ifrån andra sporters glamour. Hela sporten känns än idag folklig på ett sätt som fotbollen kanske gjorde på 70 - och 80-talen, innan den blev en industri. 

Har du aldrig beskådat denna vackra sport live? Börja med att kolla in Speedway – med livet som insats på SVT Play. Undertecknad lovar att du blir sugen på att höra mullret från motorerna, känna lukten av metanol och i paus köpa en hamburgare av Ulla i kiosken.