Hoppa till huvudinnehåll

Står Libanon på tur för israelisk invasion?

USA är oroliga att Netanyahu vill ha ett krig mot Libanon för att klara sig kvar som premiärminister.

Wissam Hassan Tawil tillsammans med Hizbollahs ledare Hassan Nasrallah.
Hezbollah Media Office

Israel har den senaste veckan visat upp sin totala avsaknad av respekt för andra länders gränser och territorium. Först dödades Hamasledaren Saleh al-Aurori i ett attentat i Libanons huvudstad Beirut förra veckan, och i måndags dödades den libanesiska motståndsorganisationen Hizbollahs  höga behälhavare Wissam Hassan Tawil i södra Libanon, vilket Hizbollah bekräftat.

Israel har inte officiellt tagit på sig något av de båda morden, det gör de sällan om insatser av den typen i andra länder. Men i måndags gick den israeliska armén IDF själva ut med ett uttalande som säger att de dödat Hamasledaren Hassan Akasha i Syrien, i staden Beit Jinn som ligger nära de av Israel annekterade Golanhöjderna i sydvästra Syrien.

al-Aurori var en av grundarna av Hamas väpnade gren al-Qassambrigaderna, som spelade en avgörande roll i det palestinska motståndets attack på ockupationsmakten den 7 oktober. Han blev ett av sex dödsoffer i en drönarattack i Beirut. Tawil, som dödades i ett flyganfall när han befann sig i en bil, var en viktig befälhavare och stod Hizbollahs ledare Hassan Nasrallah nära.

Irans utrikesminister Hossein Amir-Abullahian har varnat för att Israels agerande utgör ett hot mot säkerheten i regionen – vilket USA är högst medvetna om.

USA:s utrikesminister Antony Blinken befinner sig i regionen för femte gången sedan Israels krig mot Gaza inleddes, för att uppmana USA:s skyddsling Israel till besinning då USA vill se färre döda i det pågående folkmordet. Washington vill inte heller se ett fullskaligt krig mellan Israel och Libanon. 

Också USA:s president Joe Biden var på samma ”återhållsamma” linje då han buades ut av Palestinavänner vid ett framträdande i Charleston, South Carolina.

– Jag förstår deras passion och har arbetat i tysthet med den israeliska regeringen för att få dem att reducera och till stora delar dra sig ur Gaza, sade presidenten för det USA som lagt in sitt veto i FN:s säkerhetsråd mot ett eldupphör i Gaza.

Enligt en artikel i Washington Post är den amerikanska sidan orolig att Israels impopuläre premiärminister Benjamin Netanyahu vill ha en invasion av Libanon för att klamra sig kvar på sin post ytterligare ett tag.

Enligt uppgifter till samma tidning har IDF redan beskjutit Libanons formella armé, LAF, som stöds av USA som en motvikt till det starkare Hizbollah, minst 34 gånger. Den 8 december träffades en LAF-byggnad av ammunition som innehöll vit fosfor.

Washington Post skriver att Vita husets nationella säkerhetsråd bekräftat att USA framfört till Israel att attackerna på LAF är ”fullständigt oacceptabla”.