Hoppa till huvudinnehåll
Av

”Stoppa lönedumpningen”

Jens Hardewall jobbar som installationselektriker på Skanska Installation EL i Malmö. Han är orolig över utvecklingen inom byggsektorn.


– Vi som jobbar inom byggsektorn börjar se det mer och mer. Att byggföretagen säljer ut delar av, eller hela, jobb till utländska företag. Resultatet blir lönedumpning och arbetslöshet för deras egna anställda.

• Hur ser det ut för er elektriker?
– Vi är fortfarande skyddade på ett annat sätt än våra kamrater inom Byggnads. Reglerna för att få jobba som elektriker gör det svårare för byggföretag att ta in utländska företag till att utföra elinstallationer. Men frågan diskuteras, berättar Jens Hardewall.

– Den staliga myndigheten Elsäkerhetsverket har ett förslag om att alla elektriker ska krävas på allmän behörighet. Resultatet blir inte bara ett krångligare och mer byråkratiskt system utan också att vi elektriker endast gör de avancerade delarna i installationen och står som ansvariga för hela installationen. Därutöver kan företagen anställa vem som helst för att tex dra kabel eller sätta kabelstege, till en mycket mindre lön såklart. Facket är givetvis motståndare till detta och jag hoppas vi kan försvara dagens regler och system som faktiskt är i topp i Europa vad gäller elsäkerhet.

• Hur påverkar det er elektriker när Skanska tar in utländska företag som tex på bygget av KKH i Malmö.
– Det påverkar oss i allra högsta grad. Framförallt vad gäller arbetsmiljön. Man måste kunna kommunicera väl på en byggarbetsplats, annars kan det gå illa. Jag har några jobbarkompisar som jobbar på KKH så man får höra en del oroväckande saker. Till exempel så talar kranförarna svenska. Men dom måste prata engelska till en tolk på marken som sedan vidarebefodrar det på polska till jobbarna på marken. Det är inte vad som helst som ska översättas, det är fackliga och tekniska termer som ska översättas två gånger. En av våra elektriker fick till och med hjälpa till att försöka förklara för kranföraren vad tolken ville på marken.

• Men Skanska som är ett av de största byggbolagen i världen tar väl allvarligt på arbetsmiljön?
– Jo, Skanska nämner ofta att man vill vara ett modernt byggföretag som tar arbetsmiljön på stort allvar. Till exempel så måste vi alltid gå med hjälm, skyddglasögon och handskar. Och det är ju bra. Men vad hjälper det i situationer som den på KKH? Det verkar som att när man kan tjäna in stora pengar på billig arbetskraft, då är arbets- miljön inte lika viktig.

• Hur ska man stoppa lönedumpningen?
– Man måste kräva att jobbarna som arbetar på dessa utländska firmor får svenska löner, det är en principsak. Men det vore samtidigt naivt att tro att detta i sig är lösningen på frågan. Vi har redan sett hur polska företag betalar ut okej löner inför Byggnads, men så fort arbetarna kommer hem till Polen blir de återbetalningsskyldiga. Det kommer vi aldrig kunna sätta stopp för härifrån.
– Själva orsaken till att företagen använder utländsk arbetskraft är för att kunna pressa lönerna. Fenomenet skulle inte förekomma om de skulle få svenska löner.

• Går det att kombinera med svenskt medlemskap i EU?
– Nej, det tror jag inte. Själva grunden i EU-projektet är ju fri rörlighet på arbetskraft. Därför blir kampen mot lönedumpningen även en kamp för utträde ur EU.
Proletären, Malmö

Fakta

”Stoppa lönedumpningen”

KHH – Malmö Live
  • KKH står för kongress- konsert- och hotellanläggning. Projektet går även under namnet Malmö Live, och ligger i centrala Malmö. Bygget, som drivs av Skanska, startade 2012 och ska vara färdigt 2015.
  • Där jobbar i nuläget drygt 20 byggarbetare, varav majoriteten är från Polen och anställda på företaget Lambda. Längre fram i bygget planerar Skanska använda mer egen personal.