Hoppa till huvudinnehåll
Av
Utrikesskribent

Venezuelas Nicolas Maduro blickar framåt

Nicolás Maduro har svurits in som Venezuelas interimspresident fram till nyvalet 14 april. Han deklarerar tydligt att den politiska omvälvning som Chávez gav sitt liv för fortsätter.


Hugo Chávez bortgång väckte stor sorg i Venezuela och omvärlden. Men redan på begravningen blickade efterträdaren Nico-lás Maduro framåt och manade folket att fortsätta vad Chávez påbörjat.

Inför 30 statschefer och högt uppsatta företrädare från många fler länder höll Maduro ett känslosamt och inspirerande tal. Han pekade ut fem konkreta uppgifter:

• Att hålla fast vid oberoendet och framgångarna för den demokratiska folkliga bolivarianska revolutionen.

• Att bygga en venezuelansk socialism, som är mångfaldig, demokratisk och har rötterna i Latinamerika.

• Att bygga ett mer kraftfullt Venezuela som en del av ett mer kraftfullt Latinamerika, vilket kommer att skapas under de kommande åren.

• Att skapa en mer balanserad världsordning utan imperier.

• Att bidra till den historiska uppgiften att bevara planeten samt se till att mänskligheten överlever.

De som hoppats att Chávez död skulle innebära en politisk omsvängning i Venezuela, vilket såväl USA:s Barack Obama som den svenska borgerligheten önskat, lär bli besvikna.

Till skillnad från sin företrädare har Nicolás Maduro ingen militär bakgrund. Men precis som Chávez kommer han från enkla förhållanden.

Maduro är en 50-årig tidigare busschaufför och facklig aktivist med stark förankring i arbetarklassen och hos den bolivarianska revolutionens gräsrötter.

Han har lång politisk erfarenhet i revolutionens tjänst. Som nybliven parlamentsledamot 1999 var han en av dem som utarbetande den nya demokratiska konstitutionen. Sedan 2006 har han ingått i Chávez regering, först som utrikesminister och senare vicepresident.

Som ansvarig för Venezuelas internationella relationer har Maduro dels fokuserat på att förena de mest radikala staterna i Latinamerika och Karibien i Bolivarianska alliansen för folken i vårt Amerika (ALBA).

Dels har landet under hans tid som utrikesminister arbetat med att skapa bredare samarbeten och handelsförbindelser med omvärlden, för att möjliggöra ett brott med den av USA dikterade världsordningen.

När venezuelanerna på nytt väljer president 14 april är Nicolás Maduro den bolivarianska rörelsens kandidat.

Hans motståndare blir högeroppositionens gemensamma kandidat Henrique Capriles, som besegrades av Chávez i presidentvalet i oktober förra året.

Det är få som tror annat än att Maduro kommer att ta hem segern.