Hoppa till huvudinnehåll

Tottenham och Roma legitimerar apartheid

Flera europeiska storklubbar har lagt matcher i Israel på sistone. Ett försök till sportswashing som fördöms av bojkottrörelsen BDS.

Romasupportrar protesterar mot klubbens träningsmatch i Tel Aviv. ”I en stat som ockuperar kan man inte spela ’vänskaps’-matcher”.
Sport Popolare

Den gångna helgen har flera stora europeiska fotbollsklubbar valt att spela matcher i apartheidstaten Israel. Förutom att PSG slog Nantes med 4-0 i den franska supercupen, som spelades i Tel Aviv, spelade Tottenham och Roma en träningsmatch i Haifa (0-1).

Tottenham har traditionellt en delvis judisk supporterskara, och Israels flagga syns återkommande på Tottenhams matcher. Samtidigt har Romas fans hånats av rivalen Lazios högerextrema ultras för att vara ”judar”.

Men det betyder inte att alla fans ställer upp på den så kallade sportswashingen av ockupationsmakten och apartheidstaten Israel. Häromveckan satte Romas supportergrupp Fedayn upp en banderoll utanför träningsanläggningen i Rom med texten ”I en stat som ockuperar kan man inte spela ’vänskaps’-matcher”.

Och Roshan Dadoo, koordinator för bojkottkampanjen BDS i Sydafrika och livslång Tottenhamsupporter, säger till sajten The Athletic att Israel måste bojkottas precis som Sydafrika på apartheidtiden:

– Det är höjden av hyckleri för Tottenham, en klubb som säger att man stolt stödjer Premier Leagues ”No Room for Racism”-kampanj, att spela i en stat vars auktoriteter i decennier har praktiserat det brott mot mänskligheten som är apartheid.

– Den breda fotbollsvärlden måste upprepa isoleringen av Sydafrika under apartheid och ge rött kort till apartheidstaten Israel.

Tidigare har matcher i Israel stoppats efter protester från supportrar. 2018 drog sig det argentinska landslaget ur en planerad träningsmatch mot Israel – men spelade senare mot Uruguay i Israel. Uruguay har också aviserat att man ska träna i Israel inför VM i Qatar i vinter.

Till helgen spelar Atletico Madrid och Juventus en träningsmatch i Tel Aviv. BDS har uppmanat supportrar att skriva till klubbarna och vädja till dem att inte spela i Israel.

Så sent som i april och maj i år mördades de palestinska fotbollsspelarna Mohammad Ghneim (19 år), Zaid Ghneim (14 år) och Thaer Yazouri (18 år) av Israels väpnade styrkor.