Blågrön allians i Stockholm: Vill sälja allmännyttan – men rädda golfbanan
Den nya blågröna alliansen i Stockholm inleder nu arbetet med att sälja ut allmännyttans lägenheter i stadens ytterområden. Detta sedan Miljöpartiet gått över till den borgerliga sidan i fullmäktige.
Trots att Miljöpartiet i valrörelsen bestämt försäkrat att man skulle motsätta sig alla försök till utförsäljning av stadens hyresrätter, gick partiet direkt efter sidbytet med på högerpartiernas krav om utförsäljning av allmännyttan.
Enligt Moderaternas fastighetsborgarråd Dennis Wedin ska all utförsäljning ske på frivillig basis.
Ulla Widén tror inte på det. Hon bor i en hyrestvåa i Kärrtorp, ägd av Svenska Bostäder och har erfarenhet från den förra privatiseringsvågen i området, strax före valet 2014. När de rödgröna partierna vann valet stoppades alla utförsäljningar. Nu är Miljöpartiet garanten för att de kommer igång igen.
– Jag ger inte mycket för vare sig frivilligheten eller Miljöpartiet. Jag känner fortfarande olust när jag tänker på vad som hände då, det var jävligt, helt enkelt, säger Ulla Widén som satt i Hyresgästföreningens (HGF) styrelse. Vi var många som sade nej när den konsult som skulle hjälpa ombildarna presenterat sitt förslag. Det var en glädjekalkyl som bara skulle lett till att folk skuldsatt sig livet ut.
Men ett nej dög inte för ombildarna.
– De började med påtryckningar. De gick runt till de gamla i området och lovade allt, bara de skrev på. När en gammal man ändå sade nej tog de kontakt med hans dotter, och försökte övertala henne att få pappan att skriva på, berättar Ulla Widén.
– På mötena, som var rena frälsningsmöten, vimlade det av falska fullmakter och personliga hot. En representant från HGF blev till och med misshandlad av en av ombildningsivrarna.
Ombildarna genomförde en omröstning bland hyresgästerna, men valfusket var så uppenbart att Svenska Bostäder vägrade godkänna försäljningen. Konsulten gick lottlös från affären och hyresrätterna blev kvar.
Den blågröna alliansen har ännu inte preciserat vilka ”Stockholms ytterområden” är utan bara hänvisat till den zonindedning som graderar parkeringsavgifterna i kommunen.
Enligt den kommer utförsäljningen av allmännyttan då att ske i Stockholms utpräglade arbetarområden: Rinkeby och Tensta norrut från staden, och bland annat Västberga, Bagarmossen, Enskede, Rågsved, Kärrtorp och Årsta söderut. I de områdena dominerar kommunala Familjebostäder, Svenska Bostäder och Stockholmshem. Bolagen äger tillsammans drygt 71 000 lägenheter.
– Pengarna som kommer in i en utförsäljning går ju inte till någon annan form av boende eller bostadsbyggande. De går rakt in i kommunens kassa, och kan hamna var som helst. I en motorväg eller i Nobelbygget, säger Ulla Widén.
Vid årsskiftet stod 596.000 människor i bostadskön i Stockholm. Cirka 250.000 av de sökande är unga som letar efter den första egna bostaden. Den genomsnittliga kötiden för hela Stockholm är drygt tio år.
Enligt en LO-rapport krävs årsinkomster på uppemot 700.000 kronor för att ens komma ifråga för bostadsköp i en svensk storstad. Närmare 70 procent av typhushållen har små eller inga möjligheter alls att köpa en bostad och i Stockholm kan bara de allra rikaste göra det.
– Det är oacceptabelt att stora grupper av LO:s medlemmar är utestängda från bostadsmarknaden, säger LO:s vice ordförande Therese Guovelin till DN. Man ska inte behöva vara sammanboende eller höginkomsttagare för att ha tillgång till en bra bostad.
Samtidigt med beslutet om utförsäljningar har den blågröna alliansen bestämt att golfbanan på Årstafältet ska vara kvar. Den tidigare majoriteten ville bygga 6 000 lägenheter på fältet, bara några kilometer från Stockholms centrum. De bostäderna stoppas nu av nya idrottsborgarrådet Karin Ernlund (C) med stöd av Miljöpartiet.
Moderaterna och Miljöpartiet var de stora förlorarna i kommunalvalet i Stockholm. Trots ett omfattande stödröstande från S- och V-sympatisörer, sjönk MP från 14,32 procent i valet 2014 till 8,33 nu.
Bara några timmar efter att valresultatet blivit klart ledde MP:s starke man Daniel Helldén partiet in i famnen på högerpartierna. Som tack för samarbetet och sveket mot MP-väljarna i Stockholm fick Helldén behålla sitt jobb som trafikborgarråd, och sin lön på 120.000 kronor i månaden.
Nu får hyresgästerna i Stockholm betala för det samarbetet.