”Klimaträttvisa Nu!”
Sverige har varit ordförande i EU i en månad. Protesterna har redan börjat. Proletären var med då miljöaktivister och EU-motståndare samlades inför ministermötet i Åre och Östersund.
I en bil på väg mot EU:s miljöministermöte i Åre sitter tre tjejer från Fältbiologerna. Bilen är packad med plakat, banderoller och ytterligare två miljöaktivister. Tjejerna filar på sitt tal som de ska hålla under dagens manifestationer:
– EU är ingen solidarisk institution, säger Kristina Johansson samtidigt som hon försöker att fästa uppmärksamheten på vägen.
– Främst i EU står handelsin-tressen och kapitalism! fortsätter Linda Ellegaard Nordström med mäktig stämma som om hon redan stod på torget framför publiken.
Rättvis fördelning
En livlig diskussion uppstår om talets avslutning. Vad är det viktigaste budskapet? Vilka krav ska appellen mynna ut i?
– Betoningen måste ligga på ”en rättvis och hållbar fördelning” argumenterar Petra Henriksson med eftertryck.
Bilen stannar vid torget i Åre. Inom kort sluter övriga aktivister upp. Banderollen ”Klimaträttvisa Nu!” vecklas ut. Ellie Cijvat, ordförande i Miljöförbundet Jordens vänner, fattar megafonen. Runt om henne samlas några vitklädda demonstranter med Fredrik Reinfeldt-masker.
– Reinfeldt och EU står för dubbla budskap i klimatpolitiken, ropar hon. De framställer sig som miljövänner samtidigt som de satsar miljarder på kolkraft, kärnkraft och falska klimatlösningar. Vi säger nej till EU:s storföretagsanpassade klimatpolitik.
EU-motmöte
En parodi på Reinfeldt framförs. Jubel och applåder. Tjejerna från Fältbiologerna håller sitt tal varpå demonstrationen tågar vidare mot det hotell där EU-ministrarna samlats.
Samtliga 20-talet aktivister har deltagit i Miljöförbundet Jordens vänners och Folkrörelsens Nej till EU:s gemensamma EU miljö-motmöte i Östersund dagarna innan. Här drogs de politiska riktlinjerna för höstens klimatarbete upp.
– EU satsar på handel med utsläppsrätter, säger Tord Björk från Miljöförbundets Jordens vänner. Men det har inte gett något. De minskade utsläpp som både Sverige och Danmark stoltserar med är resultat av gamla grejor och har inget med utsläppsrätterna att göra.
– Utsläppsrätterna har delats ut gratis, kompletterar Ellie Cijvat. Tilldelningen har varit alltför frikostig och företagen har överdrivit sina behov. Överskottet av utsläppsrätter har sålts på marknaden och gett företagen stora vinster.
På motmötet kunde deltagarna lyssna på olika föredrag om klimatmötet i Köpenhamn, om praktiskt klimat- och miljöarbete, om EU:s energipolitik och om sambandet mellan kärnkraft, kärnvapen och uranbrytning. Tid fanns också för banderolltillverkning och plakatmålning till dagens aktion.
– Kärnkraften är ett typiskt exempel på en falsk klimatlösning, förklarar Tord Björk. Alla känner till problemen. Ändå vill regeringen tillföra mer forskningspengar. Det är också oroande att EU-kommissionen ställer sig positiv till kärnkraften.
– Att köpa utsläppsrätter i tredje världen är ännu ett exempel, fortsätter Ellie Cijvat. När de rika länderna nu tvingas till att ange procentmål ska man vara vaksam på hur stor andel som är tänkt att göras i andra länder. Men de stora utsläppsminskningarna måste göras i i-länderna.
– För att komma till rätta med klimatproblemet måste man angripa maktförhållandena i samhället, menar Tord Björk. Ekonomisk demokrati är viktigt. Det krävs radikala omställningar som bygger på offentligt ägande och investeringar. Solenergi i flerfamiljshus, satsningar på kollektivtrafik och en annorlunda stadsplanering.
Flera protester
Den lilla symboliska protestyttringen i Åre är inte den enda av sitt slag. På eftermiddagen håller Naturskyddsföreningen klimatguidning på Åreskutan och senare på kvällen kallar Nätverket för global fred och demokrati till möte mot uranbrytning i Jämtland. Men innan dess ska ytterligare en demonstration hållas i Östersund.
– Vi måste skynda oss, ropar Linda Ellegaard Nordström. Demonstrationen börjar klockan 13.00 och vi har tio mil att åka! Samlingsplats är Stjärntorget i centrala stan.
Vi kastar oss in i bilarna och beger oss ånyo på färd genom det naturfagra jämtländska landskapet. Synd att behöva åka bil, kan det tyckas. Men inga i sällskapet förefaller vara absolutister. Bilen är svår att undvika i glesbygd vilket inte hindrar att den måste ersättas med kollektivtrafik där det går.
Demonstrationen i Östersund organiseras av det löst sammansatta nätverket FuckEU. En brokig skara av ungdomar, EU-motståndare och miljövänner formerar sig och beger sig ut på vandring genom staden. Till en början ett 70-tal. Men nya kommer till, tåget växer och som mest trotsar uppemot 100 personer duggregnet. Slagorden ekar:
”EU! Skärp er! Gör ert val! – För ett bra klimatavtal!”
”De som smutsar ner – är de som ska betala!”
Gräsrotsperspektiv
Demonstranterna återvänder till sin utgångspunkt. Nils Sandqvist från FuckEU tar till orda och får sällskap av Ellie Cijvat och fältbiologerna som än en gång får möjlighet att göra sina röster hörda.
Manifestationerna i Östersund och Åre är upptakten till en intensiv politisk höst. Världens ledare samlas i Köpenhamn i december för att göra upp om klimatet. Sverige är ordförande i EU. Samtidigt genomlever vi den djupaste kapitalistiska krisen i mannaminne.
– Vi måste ha ett brett gräsrotsperspektiv, förklarar Tord Björk. Det gäller att få igång ett samarbete om den reella klimatpolitiken. Det är något annat än politikernas tomma löften och ord. Jag ser toppmötet i Köpenhamn i första hand som starten på ett långsiktigt folkrörelsearbete.
– Den 12 december är utlyst till en internationell aktivitetsdag, säger Ellie Cijvat. Då kommer det att hållas manifestationer och demonstrationer över hela världen, inte bara i Köpenhamn. I många länder kommer det även att vara aktiviteter helgen innan, den 5 december.
JOHAN WIMAN
Proletären nr 31, 2009