Hoppa till huvudinnehåll

Olsson från balladen har gått bort

Proggklassikern Balladen om Olsson handlar om en järnarbetare som fått nog och hotar en orättvis förman till livet. Verklighetens Olsson hette egentligen Curt Muskos, och gick i stillhet bort förra veckan. – Han har alltid varit min inspiration, säger barnbarnet Emil Eriksson till Proletären.

Balladen om Olsson av NJA-gruppen (senare Fria Proteatern) finns på skivan Hör upp allt folk (1970). Porträttbild: Curt Muskos, cirka 1969. (Foto: Privat)
Montage: Proletären

”Och det var då: När vi kom upp till Luleå. Och började ringa runt till arbetare på verket och fråga om vi fick komma hem och snacka. Som man satt där vid köksbordet... Det var då jag fattade. Och det slog ner som en bomb i oss. Här var allting: Hela verkligheten. Gubbarna berättade och berättade. Och vi frågade. Och dom berättade. Och det var bara att riva av hela rasket: Göra scenförslag, göra låtar.”

Fria Proteatern (Musikens Makt nr 4, 1973)

 

En av de råaste bitarna ur den svenska proggskatten är Balladen om Olsson, järnarbetaren som tillsammans med sina arbetskamrater tar en fikapaus när det blivit stopp i maskinen. Då dyker förmannen upp och läser lusen av knegarna. Enligt företagets regler är det nämligen inte bara förbjudet att dricka kaffe i grupp – arbetarna får inte ens sitta ner och fika. Men Olsson vägrar att låta sig hunsas längre och ger svar på tal. Det hela slutar med att han drar kniv och hotar att ha ihjäl förmannen.

Låten är signerad NJA-gruppen, en osannolik mix av popmusiker ur gruppen The Mascots och skådespelare från Dramaten. 1969 gjorde de en pjäs om Norrbottens Järnverk AB i Luleå (därav gruppens namn). Låten är pjäsens paradnummer. 

Redan innan NJA-pjäsen haft premiär blev gruppen angripen av både LO och ledningen på järnverket. Pjäsen sågades senare i borgarpressen, men blev trots (eller tack vare) detta en publikframgång och slog spelrekord för politisk teater på Dramaten (över hundra föreställningar). Den sändes också i tv… och blev fälld av Radionämnden för partiskhet. 

NJA-pjäsen följdes upp av flera andra politiska pjäser. När gruppen hade framträtt i samband med en strejk fick den lämna Dramaten och ändrade först namn till Proteatern, därefter Fria Proteatern. 

Balladen om Olsson har under åren tolkats av flera band och artister.

Detta kanske de mest kulturintresserade läsarna redan visste. Men visste ni att låtens ”Olsson” fanns på riktigt? 

NJA-pjäsen bygger på intervjuer som teatergruppen gjorde med radikala arbetare – en av dem var Curt Muskos, som senare knöts till gruppen. På grund av sitt kulturintresse… men också för att han blev svartlistad på jobbet.

Curt Muskos gick bort vid fyratiden på morgonen den 3 januari 2025 efter en längre tids sjukdom. Han blev 88 år gammal.

– Morfar fick stilla somna in efter ett långt och hårt liv. Lite passande kanske. Han hade han inte varit jättetaggad på att följa utvecklingen i dagens Sverige, berättar barnbarnet Emil Eriksson för Proletären. 

Morfar betydde mycket för Emil. Som positiv manlig förebild. Hjälte, rent utav.

– Jag var alltid morfars grabb, särskilt under min tidiga uppväxt i och med att min pappa inte var med i bilden. Han har alltid varit min inspiration och det blev inte sämre när jag blev äldre och förstod att han varit om sig, och på sin tid engagerat sig politiskt och i kampen för de fackliga rättigheterna och annat.

– Det politiska har alltid präglat honom. Vår släkt i Norrbotten var ”kommuniststämplad” sedan generationer tillbaka. Det var inte bara rent fackligt arbete, utan politisk aktivism också. Och så spelade han jazz och arrangerade svartklubbar och engagerade sig kulturellt.

Låten om ”Olsson” hörde Emil Eriksson först i tonåren.

– Det tog ett tag innan jag förstod att det var en omskrivning av det som hänt. För mig var det kanske lite roligare med låten än vad det var för min mammas generation, som levde under hot från högerkanten. Min generation har kunnat ha lite distans till det, den har blivit mer av en kul kampsång och man har velat förvalta det arvet.

Hur mycket sanning är det i sången?

– Den ska vara tämligen korrekt i händelseförloppet, med några detaljer som skiljer sig. Han hotade att skära halsen av förmannen, men drog aldrig någon kniv utan hotade honom endast med kroppsstyrka. Det var förmildrande omständigheter och gjorde att det inte blev några rättsliga påföljder av hotet. Sångens refräng ska också mer eller mindre vara ett direktcitat.

– Curt och släktnamnet blev svartlistade på grund av händelsen och hans allmänna arbetarengagemang, och Curt kunde aldrig mer arbeta på järnverket.

Balladen om Olsson

Befälet kom fram

och kastade Olsson i golvet

Dom tryckte ner han i skiten 

för Olsson börja' bli farlig

För när dom inte kan ta 

en grabb på annat sätt

Så försöker dom ta hans stolthet

 

Tempot är hårt uppdrivet

Till vila finns ingen tid

Man är som en urkramad trasa när skiftet är över

Så en dag blir det stopp 

i maskinen

och grabbarna tar en paus

Dom fikar lite och snackar medan dom väntar

Då kommer befälet med order

att dom måste skingra sig

Men Olsson blir kvar 

vid sitt kaffe

 

Ingenjör'n säger:

Enligt reglementet 

är det förbjudet

Att dricka kaffe i grupp

Det är förbjudet 

att sitta och dricka

Ni måste stå upp

Dom gick på honom 

med reglementet

Men Olsson han sa till slut:

Dra åt helvete med era regler

 

Då kom befälet fram 

och kastade honom i golvet

Dom tryckte ner han i skiten 

för Olsson börja' bli farlig

För när dom inte kan ta 

en grabb på annat sätt

Så försöker dom ta hans stolthet

 

Men Olsson var inte rädd

Han gick inte att knäcka

Inget kunde ta 'från han 

hans värdighet

Så han drog upp sin kniv 

och sa till ingenjör'n:

Jag ska skära strupen 

av dig din jävel

Jag ska släppa luften 

ur dig din fan

 

Nej Olsson var inte rädd

Honom kunde dom inte knäcka

 

Jag ska skära strupen 

av dig din jävel

Jag ska släppa luften 

ur dig din fan

 

Nej Olsson var inte rädd

Honom kunde dom inte knäcka