Hoppa till huvudinnehåll

Höjer pensionsåldern för arbetare – kan själva gå i pension vid 50

Riksdagspartierna, utom Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna, är överens om att höja pensionsåldern för vanligt folk. För politikerna själva gäller helt andra regler.


Pensionsgruppen, som leds av socialminister Annika Strandhäll, är överens om att höja pensionsåldern från 65 till 67 år, och gränsen för när man kan börja ta ut pension från 61 till 64 år.

Kvinnor i tunga yrken, med utslitna kroppar efter ett helt yrkesliv, kommer när systemet är infört inte kunna gå i pension förrän tidigast vid 64. Men för ministrarna och riksdagsledamöterna själva gäller andra regler.

Vanligt folk ska jobba till 65 eller längre för att tjäna ihop till en pension som det går att leva på, det vill säga 40-45 år. Riksdagspolitikerna däremot tjänar in till sin ålderspension, som ska motsvara vad en statlig tjänsteman med samma inkomst får i pension efter 42 års arbete, på bara 30 år. Och de kan börja ta ut ålderspensionen vid 61.

De behöver inte vänta så länge som till 61 heller. Ledamöterna har också en inkomstgaranti, som utgår från hur länge ledamöterna suttit i riksdagen. Den är till som ”ett stöd för att kunna övergå till förvärvsarbete”. Men den som fyllt 50 behöver inte hitta något nytt jobb.

En ledamot som lämnar, som fyllt 50 år och suttit i riksdagen i minst tolv år, får 66 procent av månadslönen på 65.400 kronor plus eventuella tillägg fram till 65-årsdagen. Det vill säga 43.164 kronor i månaden.

Riksdagens talman, Annika Strandhälls partikamrat Urban Ahlin, har meddelat att han inte kommer att kandidera till riksdagen 2018. Talmannen har samma lön som statsministern, 168.000 kronor i månaden.

Den 53-årige Ahlin har suttit i riksdagen i mer än tolv år. Han kommer att ha plockat ut mer än 11 miljoner av skattebetalarnas pengar när han fyller 65.

Annika Strandhäll har som minister 133.000 kronor i månaden. Reglerna för den så kallade statsrådspensionen, inkomstgarantin för avgångna statsråd, ändrades förra året, efter alla avslöjanden om tidigare ministrar som lyfter tiotusentals skattekronor i månaden samtidigt som de tjänar miljoner i sina egna bolag.

De hårdare reglerna innebär att de nuvarande ministrarna måste fylla 61 år innan de kan plocka ut statsrådspensionen. Den tidigare gränsen var 50 år.

Utrikesminister Margot Wallström och arbetsmarknadsminister Ylva Johansson har dock redan fått beslut om att få statsrådspension enligt de gamla reglerna, med rätt att få ut den från 50 år.

Den 53-åriga Ylva Johansson har alltså sett till att hon kan ta ut statsrådspension direkt om hon får gå efter valet 2018, samtidigt som hon förklarat sig väldigt positiv till att pensionsåldern för vanligt folk höjs.