Hoppa till huvudinnehåll
Av
Utrikesredaktör

Korrupte Kristersson presenterar laget

Ulf Kristersson är ny partiledare för Moderaterna och har presenterat sin laguppställning. Abortmotståndaren Elisabeth Svantesson blir ekonomiskpolitisk talesperson och äganderättsaktivisten Gunnar Strömmer partisekreterare.


Ulf Kristersson har hunnit vara i blåsväder många gånger i sin karriär. Några moraliska principer kan han inte beskyllas för, men politiskt är han en principfast nyliberal. Som MUF-ordförande skrev han 1990 att Moderaterna har ”ett uppdrag att bekämpa och avveckla välfärdsstaten”, vilket han sedan konsekvent har hjälpt till med så gott han kunnat.

Ibland har retoriken varit så uppskruvad att den slagit tillbaka på honom. Som i den Timbroutgivna skriften Non-working Generation, där han jämställde den svenska arbetsmarknaden med Sydafrikas apartheid. Sysselsättningsåtgärder för ungdomar jämförde Kristersson med homelands i Sydafrika, som gjorde att regimen kunde klamra sig fast vid makten.

Att han köpt svart städhjälp får ses som en mindre förseelse i sammanhanget. När han var socialborgarråd i Stockholm hyrde Kristersson en lägenhet på 125 kvadrat av Ersta diakoni, avsedd för sjuka och hem-lösa.

Stockholms stad köpte samtidigt tjänster av Ersta diakoni och en utredning om mutbrott inleddes men lades ner.

Kristersson flyttade 2010 till en lägenhet där hans fru stod på kontraktet och som enligt reglerna borde gått till bostadskön eftersom paret bodde på annan adress.

Hyresvärd var fastighetsbolaget Einar Mattson, vars vd Stefan Ränk var god vän med Kristersson. Ränks fru jobbade ihop med Kristerssons fru på en pr-byrå och Kristersson hade två år tidigare som borgarråd godkänt försäljningen av 1200 av allmännyttans lägenheter till Einar Mattsson för 630 miljoner.

I Stockholmspolitiken var Kristersson med och sålde ut offentlig verksamhet till välfärdskapitalister för en bråkdel av vad den var värd. En granskning i Dagens Nyheter visade att förskolor och hemtjänst som såldes 2008 för sammanlagt 3,4 miljoner egentligen var värda minst 81,7 miljoner.

När dåvarande justitieminister Beatrice Ask fick frågan i riksdagen om hennes partikamraters utförsäljningar i Stockholm svarade hon att ”det är inte olagligt att vara korkad eller att göra dåliga affärer eller att ha dåligt omdöme”.

Ulf Kristersson har senast varit ekonomiskpolitisk talesperson för Moderaterna. Den posten tar Elisabeth Svantesson över. Svantesson kommer från en frikyrklig miljö, har varit informationssekreterare för antiabortorganisationen Ja till livet och ordförande i Samfundet Sverige-Israel.

Ny partisekreterare blir Gunnar Strömmer. Han bildade och var chef för Centrum för rättvisa i nio år. Centrum för rättvisa driver rättsfall för att ”värna enskildas fri- och rättigheter”, bland annat för att hindra facket att ta strid för kollektivavtal. Centrum för rättvisa tar inte betalt av sina klienter utan finansieras genom gåvor. De fick vid starten ett bidrag från Stiftelsen Fritt Näringsliv på 1,5 miljoner.

Per Nilsson blir ny strategichef. Han omplacerades förra året från sin post som kommunikationschef, i samband med skandalen då Delmon Haffo kallade Annika Strandhäll för hora utan att veta att det kablades ut live på nätet.

Fakta

Korrupte Kristersson presenterar laget

[[nid: view_mode=inlinenode]]