Hoppa till huvudinnehåll
Av

Skanska sparkar och lönedumpar i Göteborg

I krisens spår passar företagen på att pressa ned löner och arbetsvillkor. Skanska i Göteborg säger upp 54 anställda, men hyr samtidigt in 70 byggnadsarbetare från Polen.



Innan jul blev det klart att 44 anställda och 10 lärlingar från Skanska Hus i Göteborg sägs upp på grund av arbetsbrist. Samtidigt meddelade Skanska Anläggning i Väst att företaget ska hyra in personal från bemanningsföretaget Adecco, främst polska byggnadsarbetare. De ska påbörja ett stort brobygge i Göteborg, kallat Partihallslänken.

Skanskas agerande har naturligtvis väckt starka reaktioner. Från företagets sida har flera argument anförts, som att det är nödvändigt för att stå sig i konkurrensen, eller att de uppsagda inte har den kompetens som krävs.

Bedrövligt
Byggnads avdelning 12:s ordförande, Tomas Emanuelsson, avfärdar båda argumenten, och kallar Skanskas agerande för bedrövligt när man säger upp egen personal för att hyra in bemanningsföretag. Han säger att Skanskas argumentation inte håller.

– De säger att de inhyrda arbetarna ska betalas samma löner och arbeta under samma avtal som arbetare i Sverige. Hur kan det då bli billigare, frågar sig Tomas Emanuelsson retoriskt.

– Jag vet ju inte säkert, men det måste ju sparas in på något för att det ska billigare, och det kan tänkas att det är på de utländska arbetarnas arbetsmiljö. Det är något som inte stämmer, säger han.

• Vad säger du om Skanskas påstående att de uppsagda inte har den rätta kompetensen?   
– Det tror jag inte ett skvatt på. De uppsagda byggnadsarbetarna skulle klara arbetet på Partihallslänken utan problem. Någon kanske skulle behöva en veckas utbildning, men inte mer.

Krav på politikerna
Tomas Emanuelsson menar vidare att politikerna i stat och kommun borde agera, och ställa krav på byggföretagen att inte anställa utländsk arbetskraft när det finns inhemsk tillgänglig.

Skanska har som väntat inte lyssnat på kritiken, utan Tomas Emanuelsson berättar att de polska byggnadsarbetarna har börjat anlända till bygget vid Partihallslänken.

– Även om bygget är igång måste vi fortsätta med opinionsbildande, vilket är jätteviktigt. Vi måste visa för allmänheten att Skanska sätter arbetare mot arbetare för att sänka lönerna. Så enkelt är det, slår Tomas Emanuelsson fast.

Skanskas agerande, att avskeda 54 byggnadsarbetare för att i nästa andetag hyra in utländsk, med all säkerhet billigare, arbetskraft visar på det absurda i företagens rätt att importera arbetskraft.

Det hela förvärras av byggfackets möjligheter till stridsåtgärder som i praktiken omöjliggjorts av Lavaldomen och andra domar i EU-domstolen där det slagits fast företags rätt att anlita utländska företag. EU-rätten ställs över rätten för svenska fackföreningar att strejka och blockera avtal som dumpar löne- och anställningsvillkor i Sverige.

Samtidigt har högerregeringen gjort det lättare att underlätta för företagens arbetskraftsimport.

Sedan den 15 december förra året är det helt företagens behov av import som gäller, istället för det som gällde innan att arbetsmarknadsmyndigheten avgjorde behovet. I den processen hade fackföreningen inflytande.
Lättare att lönedumpa

Exemplet Skanska och Partihallslänken är kanske det första exemplet på den nya lagens konsekvenser. Det spelar ingen roll att det råder arbetslöshet inom vissa branscher, det står företagen fritt att importera arbetskraft ändå.

Kommunistiska Partiet åsikt är sedan länge att arbetskraftsimport helt ska förbjudas. Genom EU-utvidgningen österut aktualiserades kommunisternas krav på att kapitalägarnas import av billig arbetskraft endast ska få ske i yrken där det råder brist på arbetskraft i Sverige.

PÄR JOHANSSON
Proletären 3, 2009