Finanskrisen 10 år: Vi kan besegra monstret!
Tio år efter finanskrisen 2008 är kapitalismen åter på väg mot en krasch. Dagens Industri beskriver finansmarknaden ett ”monster” som som behövs för pumpa pengarna dit de gör mest nytta. Gör pengarna verkligen mest nytta i skatteparadisen?
Finansmarknaden är ett monster, skriver DI:s Johanna Jeansson. Men ett monster som behövs för att ”kanalisera sparande till produktiva investeringar och för att erbjuda företag och privatpersoner skydd mot risker via diversifiering och försäkringar”.
För den som ännu inte fattat vitsen med finansmarknaden fortsätter Jeansson att förklara: ”Precis som ett hjärta pumpar runt syre i kroppen, ska finanssektorn pumpa kapital dit det gör mest nytta”.
Men vänta nu. Om finanssektorn ska pumpa in pengar där de behövs kan man fråga sig varför byggbolagen inte byggt hundratusentals bostäder som vanliga människor har råd med.
Varför fanns det inte pengar när tiotusentals flyktingar strömmade in i Sverige under flyktingkrisen? Då såg vi inte röken av några pengar från finanssektorn. Istället var det vanliga arbetare som skulle ”öppna sina hjärtan och plånböcker” när tusentals flyktingar behövde bostad och socialhjälp runt om i Sverige.
Och är det inte så att skolan skulle ha rätt stor nytta av mer resurser? Var är de pengarna?
Varför pumpar finanssektorn inte in pengar i sjukvården, där tusentals underbetalda undersköterskor och sjuksköterskor sliter ut sig när arbetsbelastningen blir allt högre?
Var finns pengarna som behövs för att funktionshindrade ska kunna leva ett anständigt liv? Uppenbarligen ser finanssektorn ingen nytta i att göra livet enklare och bekvämare för alla vanliga människor som istället får se välfärden runt omkring sig monteras ned och tryggheten försämras.
För finanskapitalisterna är ett sjukhus som inte genererar vinster åt en aktieägare värdelöst.
Nej, finansmarknaden pumpar inte in pengar där de gör nytta. Finansmarknaden, och finanskapitalisterna, pumpar snarare ut pengar ur alla samhällets delar där de inte kan generera vinst åt någon aktieägare, till skatteparadisen och till den lilla klick av finanskapitalister som lever på spekulation och ägande.
För finanskapitalisterna är ett sjukhus som inte genererar vinster åt en aktieägare värdelöst. En skola som inte går med vinst kan lika gärna läggas ned. Flyktingar som inte kan användas som billig arbetskraft göre sig icke besvär.
Och kan pengarna inte investeras, kan de alltid gömmas i skatteparadis. Enligt Bank of International Settlements har finansmonstret pumpat astronomiska 74 biljoner kronor till världens skatteparadis.
De regelbundna krascherna, som drabbar vanliga människor så hårt, är också ett tecken på systemets skörhet. För precis som Johanna Jeansson är inne på så skapar finansmonstret själv inga värden, monstret bara pumpar runt kapitalet.
Det är arbetarklassen, alla vanliga människor som arbetar på fabriker och sjukhus, i lager och affärer, kontor och skolor, som skapar värdena, det kapital som monstret pumpar runt.
Den dagen vi bestämmer oss för att begära de värden vi skapar tillbaka, då dör monstret.