Hoppa till huvudinnehåll

Terrorister i Syrien fick vapen från Natoländer via diplomatflyg

Varifrån har al-Qaida och andra extremistgrupper i Syrien fått alla sina vapen? Jo, bland annat har Natoländer och deras allierade i hemlighet flugit in tonvis av gamla östeuropeiska vapen – med diplomatflyg. Det avslöjar den bulgariska journalisten Dilyana Gaytandzhieva. Men avslöjandet har mötts med tystnad och Gaytandzhieva har fått sparken.


När Proletären kontaktar Dilyana Gaytandzhieva har det gått två månader sedan hon publicerade sin artikel och två veckor sedan hon avskedades. Avslöjandet sprids av alternativa medier, men i de dominerande medierna i de inblandade staterna är det tyst.

– al-Jazira och Russia Today har intervjuat mig men i mainstream media i väst råder total mörkläggning av denna nyhet, förklarar Dilyana Gaytandzhieva.

Det hela började i december 2016. Dilyana Gaytandzhieva var en av få utländska journalister på plats i syriska Aleppo. När den östra delen av staden befriades gick hon in i området tillsammans med den syriska armén. I totalt nio underjordiska vapenlager som tillhört al-Qaidagruppen Jabhat al-Nusra såg hon stora mängder krigsmateriel. Vapnen var märkta med Bulgarien som ursprungsland.

Det var upprinnelsen till det avslöjande som Dilyana Gaytandzhieva i juli publicerade i Trud, Bulgariens största dagstidning. Artikeln bygger bland annat på hemligstämplad korrespondens mellan Bulgariens UD och Azerbajdzjans ambassad. Bulgarien är medlem i Nato och Azerbajdzjan har sedan mitten av 1990-talet ett nära samarbete med både Nato och USA.

/ Dilyana Gaytandzhieva
Avslöjandet bidrar till att ge klarhet i hur vapen med bulgariskt ursprung hamnade hos en av FN terroriststämplad grupp i krigets Syrien.

Dilyana Gaytandzhieva berättar om hur en rad stater och privata vapenföretag använt det statliga azerbajdzjanska flygbolaget Silk Way Airlines för att frakta vapen till Syrien och till andra konflikthärdar som Irak, Afghanistan och Republiken Kongo.

Enligt internationella flygregler är det förbjudet att frakta militär utrustning i civila plan. För att möjliggöra transporterna har därför Azerbajdzjans UD i samarbete med de inblandade staterna stämplat Silk Way Airlines flygningar som diplomatflyg. Bolaget har under de senaste tre åren gjort minst 350 diplomatflygningar med hundratals ton vapen i lasten.

I kartläggningen av transporterna visar Dilyana Gaytandzhieva hur företag i USA tilldelats statliga kontrakt på totalt en miljard dollar för att köpa upp gamla vapen från Bulgarien och andra östeuropeiska stater för att sedan frakta dem vidare. Det är vapen som inte används av USA:s armé eller dess allierade i Mellanöstern, varför det är uppenbart att mottagaren är en tredje part.

Vapnen har fraktats med diplomatflyg som mellanlandat och lastat av i länder som Turkiet, Saudiarabien och Israel. Dessa tre stater är alla djupt indragna i kriget i Syrien på de regeringsfientliga gruppernas sida.

Förutom i Syrien har vapen som fraktats av Silk Way Airlines hittats i irakiska Mosul i lager som tidigare kontrollerats av Islamiska staten, IS.

Avslöjandet att USA tillsammans med en rad EU- och Natomedlemmar ägnat sig åt illegala transporter av vapen som hamnat i händerna på terrorister borde ha väckt starka reaktioner. Det är en verksamhet som bidragit till krig och terror, vilket i sin tur drivit miljontals människor på flykt. Men reaktionerna har uteblivit.

Dilyana Gaytandzhieva fick istället klart för sig att hon gjort något som inte uppskattades av makthavarna. I slutet av augusti kallades hon till förhör av den bulgariska nationella säkerhetstjänsten. Hon fick inte en enda fråga om den skandal hon avslöjat.

Dilyana Gaytandzhieva säger att det som säkerhetstjänsten ville veta var vem som lämnat ut dokumenten om diplomatflygningarna till henne.

Två timmar efter förhöret fick hon sparken av den bulgariska tidningen. Planerna på att resa till Syrien för att gräva vidare i avslöjandet gick därmed i stöpet.

Kan det tolkas på annat sätt än att de inblandade vill tysta ner historien?

Dilyana Gaytandzhieva är inte ensam om att ha grävt i frågan om hur al-Qaida, IS och andra grupper i Mellanöstern kommit över så mycket vapen från östeuropeiska vapenlager.

Redan i mars 2013 skrev tidningen New York Times om hur USA:s underrättelsetjänst CIA i samarbete med Saudiarabien, Qatar, Turkiet och Jordanien flög in mestadels kroatiska vapen till väpnade grupper i Syrien.

I oktober 2014 bekräftade USA:s dåvarande vicepresident Joe Biden vid ett framträdande på Harvard University att bland andra Saudiarabien, Turkiet och Förenade Arabemiraten öst in ”hundratals miljoner dollar och tiotusentals ton vapen” till ”al-Nusra och al-Qaida och de extremistiska elementen av jihadister från andra delar av världen” på plats i Syrien. Biden sade dock inget om USA:s egen roll i detta.

I juli 2016 publicerade Balkan Investigative Reporting Network, BIRN, och Organized Crime and Corruption Reporting Project, OCCRP, en rapport om leveranser av vapen och ammunition från Östeuropa till Syrien och Jemen från 2012 till 2016.

Enligt rapporten handlade det om vapen för 1,2 miljarder dollar som med flyg eller båt fraktats från Kroatien, Tjeckien, Serbien, Bulgarien med flera till Saudiarabien, Jordanien, Förenade Arabemiraten och Turkiet. Vapen som skickats vidare till eller via mellanhänder nått ”al-Nusra och al-Qaida och de extremistiska elementen av jihadister från andra delar av världen”, för att använda Joe Bidens ord.

BIRN och OCCRP publicerade denna vecka en uppföljning. Enligt deras kartläggning handlar det om totalt 2,2 miljarder dollar som USA öronmärkt för vapen till främst Syrien under perioden 2015 till 2022.

Det finns i Dilyana Gaytandzhievas avslöjande en uppgift som är av särskilt intresse för Proletären. I hennes artikel i tidningen Trud nämns i förbifarten Sverige som ett av de länder som anlitat Silk Way Airlines diplomattransporter.

– Vad jag kan säga är att dokumenten visar att Sverige sänt vapen med Silk Way Airlines till sina militära styrkor i Mellanöstern. Men eftersom flygningarna var diplomatflyg går det inte veta vad som skickades och var lasten hamnade, säger Dilyana Gaytandzhieva.

Det hela framstår som märkligt. Att USA och dess allierade vill hemlighålla beväpningen av mer eller mindre ljusskygga krafter i Syrien och andra länder är en sak. Vem vill skylta med vapenleveranser till grupper som är terroriststämplade av FN, alternativt grupper som krigar i allians med terrorister?

Att svenska krigsmakten väljer att anlita diplomatflyg för vapentransporter är betydligt konstigare. Sverige är efter riksdagsbeslut på plats i Irak med en styrka på maximalt 70 soldater, ett antal som kan utökas till 220 soldater. Insatsen ingår i den USA-ledda koalitionens krig mot terrorgruppen IS och handlar officiellt om utbildning av kurdiska peshmergastyrkor i norra Irak samt styrkor i andra delar av Irak. Finns där något att dölja?

– Jag har än så länge ingen förklaring. Det har varit många svenska flygningar med Silk Way Airlines under de senaste tre åren. Gick dessa vapen till Sveriges trupper? Vi vet inte eftersom det var diplomatflyg, säger Dilyana Gaytandzhieva.

Proletären har bett utrikesdepartementet och Försvarsmakten om en kommentar till uppgifterna om svenska vapentransporter med Silk Way Airlines diplomatflyg. UD hänvisar till Försvarsmakten, som vid publiceringen ännu inte svarat.