Hoppa till huvudinnehåll
Av
Utrikesskribent

”Extremisterna tog snabbt över”

När demonstrationerna i Syrien inleddes mars 2011 var engelskläraren Aliaa Mahfouz Ali positiv. Hon trodde att de kunde föra något gott med sig. Men snart blev hon medveten om de fundamentalistiska krafter som dominerade proteströrelsen och som sedan dess terroriserat Syrien.


Aliaa Mahfouz Ali är 27 år och bosatt i den lilla staden Jableh vid syriska Medelhavs-kusten. Hon är engelsklärare och undervisar vid universitetet i Aleppo. Fast det är ett arbete som hon inte längre kan utföra.

– Jag kan inte åka dit för vägarna till Aleppo är så farliga. De är fulla av väpnade gäng som gladeligen skulle halshugga mig på grund av min etniska och religiösa bakgrund, säger Aliaa Mahfouz Ali.

Proletären kontaktar Aliaa Mahfouz Ali efter att hon intervjuats av tidningen New York Times. Hennes berättelse är viktig, eftersom den motsäger den historieskrivning som ges av båda svensk media och syriska oppositionella.

• Berätta om vad som hände våren 2011 då protesterna i Syrien inleddes.
– Under de första demonstrationerna tänkte jag liksom många andra människor att denna rörelse skulle kunna leda till något bra för landet. Jag deltog inte i demonstrationerna men en del av mina vänner gjorde det, svarar Aliaa Mahfouz Ali.

– Men slagorden för demokrati och frihet, mot korruption och krav på bättre levnadsförhållanden var inget annat än en fasad för att kamouflera de egentliga syftena. I början var det svårt att se vad som verkligen pågick. Men snart tog de religiösa extremisterna över och drog masken av demokrati- och reformkraven.

I Sverige och övriga västvärlden påstås att det väpnade upproret mot Syriens regering var en reaktion på flera månader av våldsamt förtryck mot de fredliga protesterna. Det är en verklighetsbeskrivning som Aliaa Mahfouz Ali inte alls är överens om. Från första stund förekom många väpnade aktioner där människor dödades. Den 10 april 2011 blev hon själv vittne till ett av dessa våldsdåd av oppositionella som tagit till vapen.

– Jag befann mig i trafiken på kustmotorvägen nära staden Banias då jag hörde kraftiga explosioner och skottlossning som pågick i flera minuter. Jag hörde också maningar till jihad från moskéerna i närheten. Men det var först när jag kom hem till Jableh som jag fick veta att nio soldater hade utsatts för ett bakhåll och dödats.

• I västmedia speglas Syrien ofta som ett land där etnisk och religiös tillhörighet har avgörande betydelse. I intervjun i New York Times presenterades du till exempel som ”dotter till en alawitisk militär och en fransk lärare”. Hur ser du på det?
– Innan upproret var det skamfullt att diskutera eller ens nämna sekttillhörighet offentligt. Syrien var ett samhälle där människor med olika etnicitet och religiös bakgrund levde sida vid sida, svarar Aliaa Mahfouz Ali.

Enligt henne är det fel att beskriva konflikten i Syrien i sekteristiska termer och sätta religiös och etnisk bakgrund före politisk och ideologisk tillhörighet. Hon påminner om att samma retorik har använts mot andra länder som ”drabbats av den västerländska demokratin”.

– Det finns stora likheter i beskrivningarna av Syrien och Irak, vilket avslöjar de verkliga skälen till konflikten. Den handlar om att få bort Syrien från motståndsalliansen med Iran och libanesiska Hizbollah, om att förstöra Syriens infrastruktur så att panka västerländska byggföretag kan starta nya byggprojekt och tjäna pengar, och det handlar om gas.

Även om Aliaa Mahfouz Ali för stunden inte kan arbeta i Aleppo håller hon kontakt med sina vänner i staden.

– Aleppo är inte enbart farligt att leva i. Precis som i många andra städer är de armékontrollerade områdena hundra procent säkra medan de oppositionskontrollerade områdena mer liknar Afghanistan...

Det sistnämnda syftar på de allt mer extrema religiösa förhållningsregler som de fundamentalistiska grupperna påtvingar invånarna. Till exempel rapporterade nyhetsbyrån Reuters nyligen att ”islamistrebeller” beslutat att kvinnor inte får gå ut sminkade eller i ”oanständiga” kläder.

Aliaa Mahfouz Ali berättar att rebellerna tagit till ett nytt vapen i kriget mot Aleppos befolkning. De har förbjudit transporter av mat genom ”gränsövergångarna” till de regeringskontrollerade stadsdelarna.

– Rebellerna försöker svälta ut invånarna för att tvinga dem att flytta till rebellkontrollerade områden. De erkänner det i flera filmklipp och uttalanden. De hävdar att utsvältning är en bra strategi för att få folk att byta sida. Men det kommer aldrig att ske! Befolkningen lider mycket men de kommer alltid att vara ståndaktiga och lojala mot sitt hemland, inte mot al-Qaida, säger Aliaa Mahfouz Ali.

Söndag 14 juli rapporterade Aleppos guvernör att läget förbättrats. Bagerierna håller öppet dygnet runt efter att myndigheternas lastbilskonvojer med vetemjöl och andra livsmedel nått staden.
Det är en lättnad för den hårt prövade befolkningen. Men något slut på kriget är inte i sikte. Förra månaden lovade USA och de länder som kallar sig ”Syriens vänner” att öka stödet till de väpnade grupperna. Det är inget som förvånar Aliaa Mahfouz Ali.

– Löftet om att skicka vapen är bara ett offentliggörande av den beväpning som pågått sedan upprorets första dag. Att USA stöder al-Qaida i Syrien och för krig mot dem i andra delar av världen är ett uttryck för det amerikanska hyckleriet. Men den syriska armén och det syriska folket, som stått emot det barbariska kriget, kommer att vinna striden förr eller senare, avslutar Aliaa Mahfouz Ali.