Hoppa till huvudinnehåll
Av

Chile: Mapuchefolket mobiliserar till kamp


Ursprungsbefolkningen i Chile har tagit upp kampen för att försvara sitt land och erövra den stulna marken och friheten.

Under Michelle Bachelets koalitionsregering, en allians mellan socialdemokrater och kristdemokrater, har mapuchefolkets territorium militariserats. Det innebär att polisstyrkorna har fått utökade befogenheter för att stävja ursprungsbefolkningens rättmättiga krav.

Filmsekvenser tagna med dolda kameror som nått media påminner starkt om den tid då den chilenske diktator Augusto Pinochet fanns vid makten. Det handlar om våldsamma polisrazzior där flera mapucher har misshandlats och mördats av polisen. Hittills har ingen ställts inför rätta vare sig för dödsskjutningar eller maktmissbruk.

Flera Mapucheledare sitter i fängelse dömda till långa straff enligt antiterroristslagar stiftade under militärdiktaturen.

Multinationella bolag
Bakom dessa händelser finns de giriga multinationella skogs-, gruv-, och energibolagen som tillsammans med inhemska gods-ägare förnekar ursprungsbefolkningens rättigheter eftersom de står i vägen för deras profitbegär.  
Mapuchefolket är den största ursprungsfolkgruppen i Chile – 604349 personer enligt 2002 års folkräkning. 

Flera internationella organ har uppmärksammat den svåra situationen de befinner sig i, däribland FN:s speciella rapportör för ursprungsbefolkningsfrågor.

För att göra kampen känd utomlands och aktivera den internationella solidariteten med mapuchefolkets kamp har flera representanter kommit till Europa under våren. Proletären har samtalat med två av dem – Maria Colimil och Victor Ancalaf.

ARMANDO ELGUETA
Proletären nr 21, 2008



Victor Ancalaf: ”Det finns ingen rättvisa i Chile”
– Målet med mitt besök i Europa och i Sverige är att göra den pågående konflikten mellan mitt folk och den chilenska staten känd. Vi upplever ständiga övergrepp, hets och förföljelse på grund av att vårt folk mobiliserar till kamp för att återfå den stulna marken och för att vi försvarar vårt territorium. Vi vill även avslöja hur regeringen kränker ursprungsbefolkningens rättigheter som är inskrivna i ILO:s konvention § 169. Den talar om rätten till våra förfäders mark som grund till folkets rätt till utveckling, säger Victor Ancalaf, talesman för Mapuchefolket i IX Regionen i södra Chile.

– Läget är bekymmersamt eftersom det finns en statlig politik som syftar till att kriminalisera kampen. Alla Mapucheledare riskerar förföljelse och staten tillämpar antiterroristlagar från juntatiden för att döma oss till långa fängelsestraff, beklagar sig Victor Ancalaf. 

– Regeringens politik strider även mot chilensk lag om ursprungsbefolkningens rättigheter. I lagen står att tillgång till mark är en förutsättning för att garantera ursprungsbefolkningens kulturutveckling, säger Ancalaf.

”Vi behöver solidaritet”

– Den chilenska regeringen har en kolonialistisk, auktoritär och diktatorisk attityd gentemot oss och den stödjer sig på 1980-års författning. De vill pracka på oss ett politiskt, ekonomiskt och socialt system som vårt folk inte valt. Regeringen tecknar avtal med inhemska och utländska skogs-, gruv-, och energibolag för exploatering av vår mark. Dessa bolag har redan allvarligt skadat vår naturmiljö och det kan leda till utplåning av vår tusenåriga kultur, menar Ancalaf.

– Vi tycker att det är viktigt att omvärlden utvecklar solidariteten med vårt folk som kräver rättvisa och erkännande. Vår kultur måste ha en chans överleva.

– Därför vill jag säga att vårt folk behöver ert stöd. Vi kämpar inte bara för att få tillbaka vårt territorium utan vi kämpar för ungdomarnas rätt, för rätten till livet. Vi kämpar för att det ska finnas en balans i naturen – att djur- och växtriket, samt vattendrag, flod och sjöar ska skyddas i lag. Vi hoppas att människorna inser hur viktig det är att leva i en ren miljö för att de nya generationerna ska kunna njuta av livet på jorden, avslutar Victor Ancalaf.



Maria Colimil: ”Kam
pen för våra rättigheter hårdnar”
n Det säger Maria Colimil, företrädare för Mapuchefolkets vänsterförsamling. Hon berättar om sitt folks svåra situation. Hon tycker att koalitionsregeringen endast talar om existensen av ursprungsbefolkningen i Chile. Men regeringen tar inte hänsyn till deras krav och ännu mindre respekteras deras mänskliga rättigheter.

– Den chilenska regeringen måste ta våra krav på allvar. Men Michelle Bachelet och hennes regering lyssnar inte på oss. Hennes regering är den bästa förvaltaren av ett nyliberalt ekonomiskt system som gynnar de stora företagen. Det är just under hennes regering som företagen har invaderat Mapuchelandet. Därför har kampen hårdnat i södra Chile. 

Massmedia mörklägger

– Vi kommer med ett tydligt politiskt budskap till den internationella opinionen. Vårt folk kan inte uttrycka sig endast i den kulturella sfären som regeringen vill – det skulle innebära endast ett uttryck för våra traditioner – utan vi kräver erkännande av vårt språk, kultur och territorium. Det är just därför som vi har kämpat så länge.

– Regeringen agerar med okunskap och förtryck. Och massmedia uppfyller sin roll – att mörklägga vår kamp.

Kunskapen om vad som händer i de militariserade territorierna är bristfällig. Men sanningen håller på att tränga fram.  

– Vi har kontakt med andra skick i samhället som även de drabbas av den förda högerpolitiken och vi stödjer varandra.

– Målet är att vara en del av en massrörelse. Då kan vi utveckla det nödvändiga stödet till vår kamp. Däri ligger den stora uppgiften som Mapuchefolkets vänsterförsamling har, menar Maria Colimil.

– Vi arbetar just nu för att nå den bredaste solidaritet. Den finns redan hos vårt folk. Men idag vill vi öppna dörren för att söka internationellt stöd, avslutar Maria Colimil.