Hoppa till huvudinnehåll

Montör och guldmedaljör

Jonas Edling är montör på Svenska Fönster. Han är också elitbandyspelare – en riktig veteran med över 600 spelade matcher och omkring lika många mål. Samtliga för sitt älskade Edsbyn.

Jonas Edling i en tuff duell i förra årets finalmatch i elitserien mot Villa Lidköping BK. Edsbyns IF vann. Matchen spelades utan publik med anledning av pandemin.
Jessica Gow / TT

I Edsbyn är bandyn religion. Så fick också Svenska Fönster Arena, den första inomhusanläggningen för bandy i Sverige och hemmaarena för Edsbyns IF, smeknamnet Bandykyrkan.

Den lilla byn i södra Hälsingland har fostrat många duktiga spelare. Och mäter man framgångarna per capita så ligger Edsbyn i topp – tolv SM-guld och 20 finaler i en by med dryga 4000 invånare i tätorten och 11.000 i kommunen. Av dessa är ungefär 1000 medlemmar i klubben. Kanske är det hemligheten bakom framgångarna.

– Alla här är mer eller mindre bandyintresserade. Och det är jättemånga som ställer upp frivilligt runt matcher och så, säger anfallaren Jonas Edling till Proletären.

– Jag tror inte någon klubb har supportrar som hjälper till så mycket.

Jonas Edling är en av Sveriges, och således en av världens, bästa spelare. Internationella Bandyförbundet må samla 28 medlemmar men det är Sverige, Finland och Ryssland som dominerar sporten. Världsmästerskapet i bandy för herrar är i stort sett en tävling mellan dessa tre länder. 

Senaste VM:et ägde rum 2019. Då vann Ryssland finalmatchen mot Sverige med 6-5. 2020 års VM fick ställas in av pandemiskäl. Så även VM 2021. 

Jonas Edling fick representera Sverige i VM 2011, som ägde rum i ryska Kazan. Sverige kom ”bara” trea då. Men de fick i alla fall avsluta med en storseger – bronsmatchen mot Kazakstan slutade 14-3. Edling gjorde tre av målen. 

Jonas Edlings bästa bandyminne är dock första SM-guldet han tog med Edsbyn 2004. 

– Det var en grym känsla. Det var efterlängtat för orten också då vi inte hade vunnit på länge. 

Det blev flera SM-guld efter det. Senast 2019/2020.

Magnus Hedman
Jonas Edling på jobbet…

Det hörs buller och klang i bakgrunden när Proletären ringer elitspelaren. Han är nämligen på jobbet. 

Jonas Edling arbetar som montör på Svenska Fönster. Det är han inte ensam om. Fönsterfabriken är en av Edsbyns största arbetsplatser – och lagets huvudsponsor. Två av hans lagkamrater är även hans arbetskamrater.

Ibland är det tufft att kombinera arbetet med bandyn.

– Vi får ju ta ledigt från jobbet eller ta sovmorgon vid bortamatch ibland, men spelar vi hemma kommer vi hem vid halv elva-elva och så ska man upp och jobba klockan sex… det är inte det optimala. 

Är bandyspelarna elitidrottens sista proletärer? Nja. Inte riktigt. I många sporter är det norm att ha jobb vid sidan om elitkarriären – handboll, speedway, innebandy, för att nämna några. Men det är svårt att föreställa sig Djurgårdens elithockeyspelare eller Malmö FF:s fotbollsstjärnor skynda sig hem efter en match för att de ska bygga fönster tidigt nästa morgon.

– Men det är klart… det är mer pengar i större idrotter. Där kan man ju säkra en annan framtid, säger Jonas Edling.

Vi får ju ta ledigt från jobbet eller ta sovmorgon vid bortamatch ibland, men spelar vi hemma kommer vi hem vid halv elva-elva och så ska man upp och jobba klockan sex…

Jessica Gow / TT
…och på isen. Bild från förra årets finalmatch mot Villa Lidköping BK. Edsbyns IF vann. Matchen spelades utan publik med anledning av pandemin.

Ytterligare en sak som skiljer bandyn från till exempel fotbollen är spelarnas klubblojalitet. Det är vanligare att man är kvar i samma lag länge. 

Jonas Edling är exceptionell på den fronten.

– Idag finns det inte många som gjort en hel karriär för samma klubb…

Av Jonas Edlings 39 år i livet har 20 ägnats åt klubbens a-lag. Han debuterade där säsongen 1999/2000 och har sedan dess spelat över 600 matcher och gjort ungefär lika många mål. 

Men bandyn har varit en central del av Jonas Edlings liv längre än så.

– Här börjar man spela bandy så fort man lärt sig att gå, säger han och minns tillbaka. Han berättar att alla ungdomar brukade spela. En vanlig vinter kunde de få ihop 10-15 lag. 

Det är lite knepigare nu för tiden, med allt annat som ”konkurrerar” om ungdomarnas uppmärksamhet, menar Jonas Edling. 

– Idag får man slå ihop åldrar för att få ihop lag. 

Det har också varit lite klent med klubbens tjejverksamhet på senare år, även om den nu är på gång igen.

– Nu har de lag i allsvenskan och så är flickträningarna igång igen. Jag tycker att det är bra att det satsas på det.

Jonas Edling menar att idrotten fyller en viktig social funktion.

– Det är speciellt viktigt för ungdomar. Om de kan få förutsättningar att träna och vara tillsammans så får de inte bara sporten, de får också lära sig hur man beter sig i samhället. I lagsport lär man sig att förhålla sig till varandra och att respektera varandra. Man bygger inte bara sig själv, utan andra också. 

BANDY-ORD

Annandagsbandy:

En riktig bandytradition. Precis som namnet antyder är detta matcher som spelas på annandag jul. De är ofta av derbykaraktär och lockar, med bandymått mätt, väldigt stor publik. Publikrekordet från den första annandagsmatchen mellan Västerås-Örebro 1957 står sig än idag: 9 512 åskådare. Men Edsbyn ligger inte långt ifrån – år 2000 lockade deras annandagsmatch mot Bollnäs 8 151 personer.

Förra året fick annandagsmatcherna spelas utan publik. Vi får se hur det blir i år. 

Lite kuriosa: Svenska kyrkan var länge negativt inställd till att bandyn förlagt seriematcher på annandagen.

Proletären
En typisk bandyportfölj.

Bandyportfölj: 

Ett klassiskt inslag i svensk bandysupporterkultur. Det är en dokumentportfölj med termos i. Termosen innehåller ofta glögg eller kaffe spetsat med alkohol.

Portföljen var ett etablerat inslag redan på 1950-talet. Trots alkoholförbud har väskorna accepterats på läktarna. Men det har blivit svårare nu när sporten på flera håll flyttat in under tak.

Bandyportföljen är också namnet på ett Offside-liknande reportagemagasin om sporten.

Moderatbandy:

Golf.