Hoppa till huvudinnehåll

Historien började inte den 7 oktober

En stilfullt filmad dokumentärrulle med ett aktuellt och viktigt budskap… som tyvärr inte kommer ses av särskilt många.

Ashira Darwish i Where the olive trees weep

Om olivträden kände händerna som planterade dem, skulle deras olja bli till tårar

Mahmoud Darwish, palestinsk poet, som gett inspiration till filmens titel.


Journalisten Ashira Darwish leder oss genom denna gripande Palestinadokumentär, som skildrar smärta, trauma och motståndskraft genom generationerna. Enskilda människoöden vävs in i en ramberättelse om folkfördrivning och ockupation. Where Olive Trees Weep är en stark och viktig film som understryker det som inte kan understrykas nog: att historien inte började den 7 oktober 2023. 

Det känns befriande att se en så klarspråkig och ställningstagande film i dessa ”å ena sidan, å andra sidan”-tider. Visst, det blir lite mycket meditativt flum mot slutet (palestinierna behöver inte traumahanteringskurser – de behöver luftvärnskanoner!), men det genomgripande politiska budskapet är knivskarpt.

Fakta

Where olive trees weep

Regi/Produktion: Maurizio och Zaya Benazzo, Ashira Darwish 

Foto: Caroline Campbell, Nickoloz Kachibaia

Språk: Engelska/Arabiska

Undertecknad hade förmånen att se den på en specialvisning på Folkets bio. Man vill hoppas på en bredare distribution. Men det lär tyvärr inte ske. Vilket är synd, för den här förtjänar att nå ut till folket (let's face it – Folkets bio är inte superfolklig).

SVT borde nappa på den. Den har ju egentligen allt – det är en stilfullt filmad, elokvent dokumentärrulle med ett aktuellt budskap. Men de lär inte våga. 

Läs mer om filmen här.