Hoppa till huvudinnehåll

Anhängare till högern i Nicaragua hänger ut meningsmotståndare i Sverige

I en hotfull video som spridits på sociala medier hängs anhängare till Nicaraguas sandinistregering ut och kallas för obildade fyllon och psykiskt sjuka.

Skärmdump från den hotfulla videon.
Skärmdump

I en hotfull video som spridits på sociala medier av anhängare till högerns studenter i Nicaragua hängs nicaraguaner och sandiniststympatisörer ut med namn och bild. I filmen som kallas ”Sapos de Europa”, ”paddor i Europa”, namnges och förolämpas en rad personer i Stockholm som motståndare till de protesterande studenterna i Nicaragua.

Sandinistsympatisörer i Sverige beskrivs som fyllon, obildade som inte kan läsa eller skriva, psykiskt sjuka, Nicaraguas ambassads slavar, trashankar och kvinnor beskrivs i sexistiska termer som ”får orgasm varje gång hon ser Ortega i tv”. Även medlemmar i Kommunistiska Partiet hängs ut som motståndare till högerstudenterna.

Videon avslöjar snarare studenthögerns smutsiga metoder och i kommentarfältet i en av spridningarna skriver en nicaraguan som säger sig stödja protesterna:
”Ta av era anonyma masker och diskutera sakligt, utan personangrepp. Fy fan vad ni bara förstör. Det räcker med allt det här hetsandet. Det räcker med allt hat och våld. Det räcker med alla hundratusen Nicaraguaner som dött i alla dessa krig. Vi behöver inte mer hat och våld nicaraguaner emellan.”

Videon som spreds på Facebook är delvis filmad under ett möte med två högerstudenter från Nicaragua i Solidaritetshuset i Stockholm. Videon har polisanmälts och är nu borttagen från Facebook.