Hoppa till huvudinnehåll

Fackfientliga e-handelsjätten – snart i E-tuna

Den amerikanska e-handelsjätten Amazon öppnar lager i Eskilstuna. Etableringen innebär nya arbetstillfällen i en kommun med skyhög arbetslöshet. Men företaget har en lång historia av fackfientligt agerande.

Amazon öppnar snart i Eskilstuna. Bild från en av företagets anläggningar, eller "fullfillment centers” (”uppfyllningscentral”), i USA.
Scott Lewis

Det är nu bekräftat att det amerikanska e-handelsbolaget Amazon kommer att etablera sig i Sverige. Logistikföretaget Kuehne Nagel får i uppdrag att sköta nätjättens nya lager i Eskilstuna.

– Jag kan bekräfta att Amazon har gett oss förtroendet att fullborda deras e-handel i Sverige, säger Helgi Ingólfsson, Kuehne Nagels chef i Sverige, till SVT Nyheter Sörmland.

Etableringen innebär många nya arbetstillfällen i en kommun som går på knäna. Arbetslösheten i Eskilstuna är bland den högsta i landet – omkring 14 procent.

Beskedet välkomnas därför av de styrande socialdemokraterna. 

– Jag är både glad och stolt, säger Jimmy Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande och partiets starke man i Eskilstuna till Aftonbladet.

– Det [skapar] arbeten inom en sektor som kommer att växa lavinartat de kommande åren. Och det är inte negativt för någon.

Om det blir negativt för någon återstår att se. Amazon har under åren skapat sig ett mycket dåligt rykte. 

Det har kommit otaliga rapporter om bristfällig arbetsmiljö på deras anläggningar. I USA har ett flertal stressrelaterade olyckor med dödlig utgång gjort att företaget listats som en av landets farligaste arbetsplatser. 

Till exempel fick en lagerarbetare på en av deras anläggningar i Ohio hjärtstopp i höstas och låg döende på golvet i tjugo minuter innan han avled. Hans arbetskamrater blev beordrade att återgå till arbetet direkt efter incidenten. 

Företaget har också fått kritik för bristfälliga säkerhetsåtgärder i samband med coronapandemin.

– Folk förlorar sina liv på grund av det här viruset. Och Amazon tar inte det här på allvar. De ger oss inte den respekt vi förtjänar. Vi tänker inte be om det. Vi kommer att kräva det, för vi är trots allt hjärtat och själen i den där byggnaden, inte cheferna. De är på kontoret. Vi står i första ledet och jobbar, säger lagerarbetaren Derrick Palmer, som arbetar på Amazons anläggning i New York, till The Verge. 

Han är en av många anställda på samma anläggning som i våras gick ut i protest mot arbetsmiljön. Ett riskfyllt ställningstagande – enligt Washington Post har många arbetare som höjt rösten mot företagets bristande säkerhetsåtgärder fått sparken. 

Men Amazon har framför allt fått kritik för sin fackfientliga inställning. Företaget har motarbetat eller sparkat anställda som velat organisera sig och de har konsekvent vägrat teckna kollektivavtal.

Detta har lett till strejker och protester i flera länder – bland annat i Tyskland, där omkring 2 300 av företagets lagerarbetare gick ut i strejk på readagen Black Friday förra året, för att kräva kollektivavtal. Strejken gav dessvärre inget resultat. 

En som tar det ökända företagets intåg i Sverige med ro är energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S). Han menar att Amazon kommer att vika sig för den svenska modellen och skriva under sitt första kollektivavtal någonsin.

På ett LO-seminarium förra året, när det bara ryktades om att företaget ville etablera sig i Sverige, sa han: ”Jag tror att de svenska facken, om de är väl förberedda, kommer kunna tämja även denna jätte.”