Hoppa till huvudinnehåll
Av
Grafiker

Ledarkrönika: Inrätta UA-kurser i skolan!

Låt eleverna lära sig om realiteterna som anställd, och hur de ska motverka låga löner och dåliga arbetsvillkor, i Unga Anställda-kurser i skolan.


Enligt Entreprenörsskapsforums ”Nationell Rapport 2014” var 8,3 procent av befolkningen något slags företagare.

Propagandan för företagande har varit stark under decennier och har också letat sig in i skolan, där det anordnas ”utbildning” i entreprenörskap. Ungdomarna får skapa ett så kallat UF-företag och hitta en ”affärsidé”. 

Myten om att bli sin egen lyckas smed får en stark plats i ungdomarnas hjärnor, eftersom bland annat Skolverket legitimerar detta. Men i det verkliga livet efter skolan grusas drömmen om att ”lyckas” nästan alltid, då konkurrensen obönhörligt verkar för att slå ut mindre och svagare aktörer.

Kvar står en till marken nedslagen människa med stora hål i plånboken och skulder till banken. Propagandan har gjort sitt och verkligheten har slagit igen framtidens lyckliga dörr rätt i näsan på den lurade människan. Konkurserna räknas i många tusental i Sverige, varje år.

Men vänta nu.

Om 8 procent är företagare, betyder ju det att en förkrossande majoritet i samhället är anställda.

Enligt högerns propaganda är dessa människor inte lika mycket värda eftersom de inte ”klarar” att driva företag, eller inte vill.

Stina på ICA, Inger i omsorgen, Anders på bygget, Nils på renhållningsverket och alla andra, har alltså misslyckats?

Ändå är det de som håller igång hela vårt samhälle varje år, varje dag, varje timma. Utan deras arbete skulle landet stanna. Omedelbart.

Det är hög tid att uppvärdera de anställda. I Västnytt har snart sagt varje ko, varje höna och varje häst deltagit i något program, men när såg du en arbetare få tala till punkt om sin verklighet och sina problem?

Syns inte – finns inte. Inte förrän vi slutar arbeta. Då blir det ett herrans liv på överheten. När hamnarbetarna i Göteborg slåss för normala fackliga rättigheter, skriker ”frihetens försvarare” på strejkförbud. Arbetare skall arbeta och hålla käften.

Detta vill vi kommunister ändra på. Börja redan i skolan. Inrätta UA-kurser. UA – Unga Anställda. 

Låt eleverna lära sig om realiteterna som anställd. Låt kreativiteten flöda hos eleverna när de ska ta reda på hur de ska motverka låga löner, uppsägningar via sms, lojalitetsförklaringar i anställningskontrakten. Låt dem ta del av de empiriska kunskaper som finns om att en arbetarklass som är organiserad och agerar i solidaritet med sina klassbröder och systrar, får ett lyckligare och rikare liv ekonomiskt och inte minst mentalt.

Detta ligger också helt i linje med vad Skolverket skriver att: ”stimulera elevernas kreativitet, nyfikenhet och självförtroende samt viljan att pröva och omsätta nya idéer i handling.”

Låt kreativiteten flöda – Inrätta UA-kurser i skolan!