Hoppa till huvudinnehåll

Kaotiska protester mot polisbrutalitet i USA

Stora protester mot polisvåld pågår i USA efter att ett klipp där en svart man dödas av vita poliser fått viral spridning. I Minneapolis har en polisstation satts i brand.

Kaotiska protester i Minneapolis, USA. Bland annat har en polisstation satts i brand.
Skärmdump: Youtube/CBS

Stora protester mot polisvåld pågår i USA. De har tagit sig hårdast uttryck i Minneapolis, Minnesota.

Protesterna började fredligt men eskalerade efter att polisen började skjuta tårgas mot demonstranterna. Dessa svarade med att kasta stenar och flaskor mot poliserna, rapporterar NBC.

Detta följdes av skadegörelse och plundring. Enligt myndigheterna har omkring 170 butiker plundrats på varor och en polisstation stormats och satts i brand. Polisen svarade med mer våld.

Minnesotas guvernör Tim Walz har utlyst undantagstillstånd och kallat in omkring 500 soldater från nationalgardet för att stoppa protesterna. Han har Vita Huset på sin sida.

”Talade precis med guvernör Tim Walz och sa till honom att militären är med honom hela vägen. Uppstår svårigheter kommer vi att ta kontrollen. Om det plundras så kommer det att skjutas”, skriver president Trump i ett twitterinlägg. Twitter försåg senare inlägget med en varning med hänvisning till att presidenten glorifierar våld och därmed bryter mot plattformens regler.

Protesterna började tidigare i veckan efter en polisaktion som ledde till den 46-årige Minneapolisbon George Floyds död. I ett filmklipp som fått viral spridning ser man hur en polis trycker ner sitt knä mot Floyds hals.

Floyd skriker flera gånger att han inte kan andas, men polisen fortsätter att kväva honom tills han blir medvetslös. Han avled senare av sina skador.

Floyd var misstänkt för att ha försökt använda falska sedlar i en butik.

De inblandade poliserna har avskedats, men inte ställts inför rätta. Händelsen är en i raden av många där vita poliser utövat extrem brutalitet mot svarta misstänkta och kommit undan.

Youtube
I det virala klippet ser man hur George Floyd kvävs till döds.

Polisbrutaliteten har varit ämne för stor debatt i USA de senaste åren. Detta sedan dödsskjutningen av Michael Brown i Ferguson, Missouri 2014. Black Lives Matter-rörelsen som bildades året innan har varit tongivande i denna debatt och organiserat många demonstrationer.

Enligt statistikportalen statista.com sköts 1.004 personer till döds av polis i USA förra året. En ökning från 2018 års 996 personer. Svarta är kraftigt överrepresenterade i statistiken och utgör nästan 25 procent av alla de dödade, trots att de bara utgör 12 procent av befolkningen.

Klassfrågan är nära knuten till detta. Majoriteten fattiga i USA är svarta.

Enligt NGO:n Kaiser Family Foundation lever 27,4 procent av USA:s svarta i fattigdom, mer än dubbelt så hög andel som för vita. I Minnesota är andelen 28 procent.