Hoppa till huvudinnehåll

Las-förhandlingarna: LO fortsätter att förhandla – utan majoritet

LO-ledningen fortsätter förhandla om försämringar i Las. Trots att sex förbund har lämnat förhandlingarna.

Holger.Ellgaard (CC BY-SA 4.0)

LO:s förhandlingarna om försämringar i anställningskyddet tappar allt mer stöd inom den egna organisationen. Kommunal, Byggnads, Fastighets, Seko, Målarna och Pappers har alla dragit tillbaka förhandlingsmandatet som de gett centralorganisationen. Tillsammans representerar de sex förbunden majoriteten av LO:s medlemmar. 

I ett dokument från förhandlingarna som läckt till SVT kan man läsa att Svenskt Näringsliv kräver att ”saklig grund” för uppsägning ska tas bort ur Lagen om anställningskydd.

– Det finns saker som diskuteras och det är svårt att gå in på enskilda detaljer. Men det är klart att börjar man prata om begrepp som saklig grund och personliga skäl då börjar det bli besvärligt, säger Sekos ordförande Valle Karlsson till SVT.

Men kritiken kommer inte bara från LO. Så sent som i fredags meddelade Saco-förbundet Lärarnas riksförbund, att de också lämnar förhandlingarna.

– Det blir nästan ett utpressningsläge där man tvingar fackförbunden att själva sitta och hitta på försämringar, säger förbundets ordförande Åsa Fahlén, till Aftonbladet.

Även det andra lärarfacket, TCO-anslutna Lärarförbundet, har sagt att om man börjar tumma på reglerna för saklig grund kommer förbundet att lämna förhandlingsbordet.

I Las-förhandlingarna ingår representanter för LO, PTK och Svenskt Näringsliv. När ett förbund gör ett utträde markerar de att de inte längre ställer sig bakom diskussionerna som förs mellan parterna.

Förhandlingarna lanserades av Socialdemokraterna i början av april efter att överenskommelsen med Centerpartiet och Liberalerna gick igenom. I Januariavtalet står det tydligt att fler undantag ska göras i reglerna kring anställning och uppsägning.

”Det här är en historisk vändpunkt för den svenska arbetsmarknaden. C har fått en S-ledd regering att fatta beslut om direktiv för en förändrad arbetsrätt. Idag tas de första stegen för en tryggare och mer flexibel arbetsmarknad”, skrev Annie Lööf på Twitter i april.

Enligt Januariöverenskommelsen ska regeringen tillsätta en utredning, vars förslag kommer bli lag om arbetsmarknadens parter inte kommer överens.

– Vi sätter alltid våra medlemmars intressen i första rummet och därför kan vi inte stå bakom det här förhandlingsresultatet. Det visar faktisk hur dåligt det blir när politiken tvingar oss inom federationen LO att förhandla under galgen, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm till SR Ekot.

Enligt uppgift ska LO och Svenskt Näringsliv lägga fram ett gemensamt förslag på förändringar i Las under onsdagen, dagen efter denna tidnings pressläggning.