Hoppa till huvudinnehåll

Intervju: Skildrar de riktiga hjältarna

– Jag vill lyfta fram några av de yrken och människor som får staden att fungera, säger Staffan Melin, konstnären bakom en arbetartriptyk som prytt en av ”västlänksväggarna” i Göteborg.

– När pandemin kom fick ju vårdpersonal lite välförtjänt uppmärksamhet, samtidigt som de utnyttjas till bristningsgränsen. Spårvagnsförarna arbetar också på frontlinjen, säger Staffan Melin, här vid sina konstverk.
Kajsa Olsson

Det har nog inte undgått någon som besökt Göteborg det senaste året att innerstaden är till stora delar uppgrävd på grund av det kritiserade Västlänkenprojektet. Men fans av offentlig konst kan i alla fall glädjas åt att några av byggplanken prytts med verk av lokala förmågor. 

Ett verk som väckt en del uppmärksamhet är deltidsillustratören Staffan Melins ”Arbetare i Göteborg” – en triptyk (ett konstverk i tre delar) i jugendliknande stil som föreställer en byggnadsarbetare, en sjuksköterska och en spårvagnsförare. 

– Jag vill lyfta fram några av de yrken och människor som får staden att fungera, säger Staffan Melin till Proletären.

– Byggarna som bygger staden och sällan syns, särskilt nu under Västlänken-projektet, där de döljs bakom de gröna planken. Spårvagnsförarna som ser till att människor kommer till arbeten, skolor och nära och kära. Och de som arbetar inom vården.

Verket har blivit omtyckt av göteborgarna. Staffan Melin berättar att han aldrig tidigare fått så positivt gensvar på sina bilder.


– Det gör mig glad, både för min egen skull, men också för de som jag porträtterat.

Staffan Melin är lärare, men har tidigare arbetat som journalist. Han berättar att hans favorituppdrag var just att besöka människor på deras arbetsplatser. De var ofta vänliga och väldigt generösa med att visa upp vad de sysslade med.


Privat
Verken har också uppmärksammats av Byggnads Väst i deras medlemstidning, samt i Strålkastaren, tidningen för Västtrafiks anställda.  

– Jag skulle gärna se att arbetande människor fick en större plats i både det offentliga rummet och det offentliga samtalet. Och att de, i stället för skattesmitande it-miljardärer, lyftes fram som de som verkligen håller uppe landet. Det handlar inte bara om ett underskott i bilder, det är ju också ett underskott i demokratin.

Bilderna togs nyligen ner efter att ha suttit uppe i tio månader i gången mellan Nordstan och Operan. Men de ska inte ställas undan i något garage. 

– Jag ville att de skulle få ett bra hem efteråt. Sjuksköterskan hamnade hos Vårdförbundet på Första långgatan, spårvagnsföraren hos Spårvägsmuseet och byggnadsarbetaren är på väg till Göteborgs LS av SAC vid Järntorget.