Hoppa till huvudinnehåll
Av
Elektriker

Sprickor i El-ledningen

Elektrikerförbundets ordförande Jonas Wallin avslöjas med mygel. Samtidigt blir motsättningar i förbundets ledning tydliga.


Den 27 augusti lämnade Jonas Wallin sin post som ordförande för Elektrikerförbundet. Wallins ställning blev omöjlig efter att Aftonbladet granskat hans förehavanden med förbundets resurser. 

I granskningen framkom att han låtit förbundet betala hans 50-årskalas, samt felaktigt nyttjat en av förbundets lägenheter.

Det är oacceptabelt att förtroendevalda tar sig friheten att använda medlemmarnas pengar för egna utsvävningar. Skadan blir än mer påtaglig för medlemmarna då förbundsledningen har försvarat den höga medlemsavgiften, trots högljudd kritik.

Denna typ av drevavslöjanden ställer fler frågor än i vilken omfattning myglet har förekommit. I Jonas Wallins fall har det framkommit att det var en läcka. Vän av ordning frågar sig vilka motiv avsändaren hade. Samtidigt har Wallin själv snört silkessnöret runt sin hals genom att tänja på gränserna.

Jonas Wallin menar att frågan handlar om motsättningar inom förbundet. På sin Facebooksida skriver han: ”Djupa sprickor i ledningen om hur förbundet ska ledas är främsta orsaken”.

Inom förbundet finns det olika uppfattningar om hur förbundet ska kunna drivas mer medlemsnära och demokratiskt. Den frågan har blivit allt mer brännande i och med de sjunkande medlemstalen. 

Fackens toppstyrning har med tiden blivit till en belastning och även Elektrikerna har, trots traditionellt hög medvetenhet, tappat medlemmar. Jonas Wallin skriver vidare i sitt Facebookinlägg: ”Samtidigt har jag under flera år motarbetats, undanhållits information av en liten del i organisationen.”

I skrivande stund är det svårt att avgöra vilka dessa krafter är och vilken riktning de företräder. En demokratisering av förbundet gynnas knappast av spelet bakom kulisserna. Den klick som Wallin beskriver har med sitt agerande ställt förbundets medlemmar offside, om än att de kan ha haft goda avsikter.

Frågan återstår vilka konsekvenser avpolletteringen får för fackföreningsrörelsen. Det är givetvis svårt att sia om, när det är höjt i dunkel vad läckan har för motiv. 

Nästa år väntar en ny lönerörelse. Elektrikerförbundet är tillsammans med 6F-förbunden kritiska till LO:s lönesamordning, främst dikterad av IF Metall. 6F-förbunden vill se att LO tar ut mer löneutrymme än tidigare, i strid med Löfvens regering. 

Det återstår att se hur förbundsledningen kommer att agera. Kommer de att kapitulera likt de gjorde inför (S)trejkuppgörelsen eller kommer ett trendbrott att ske? Med tanke på att hela strukturen är intakt finns det all anledning att vara skeptisk. En sak är dock säker: Jonas Wallin kan inte klandras nästa år.