Hoppa till huvudinnehåll
Av
Chefredaktör

Lista: De 20 populäraste artiklarna på webben 2016

Proletären fortsätter att växa på webben – och här är listan över det gångna årets mest lästa artiklar.


Proletären är populärast när vi sticker ut hakan. En unik Syrienbevakning, arbetsmarknadsartiklar som tar tydlig ställning och artiklar i omdebatterade samhällsfrågor lockar till läsning på Proletärens webbsida.

Bland de 20 mest lästa artiklarna på Proletärens webbsida hittar vi både utrikesartiklar, arbetsmarknadsbevakning och Palmemordet.

Allra mest läst blev intervjun med Kommunistiska Partiets tidigare ordförande Frank Baude, i samband med hans 80-årsdag. Intervjun är ett rakt och öppet samtal mellan Kommunistiska Partiets nuvarande ordförande Robert Mathiasson och Frank Baude om ämnen som feminism, invandring, ”politisk korrekthet” och meningsskiljaktigheterna som fick Frank Baude att lämna partiet han varit med om att bilda.

Artikeln spreds av både de som höll med och inte höll med Frank Baude. Proletären kommer att fortsätta att värna om ärliga och öppna samtal inom arbetarrörelsen, även i de fall där vi inte är helt överens.
Nummer två på listan är ett exempel på en fråga där Proletären gör skillnad. Proletärens helt unika bevakning i Syrienfrågan, med avslöjanden och intervjuer med syrier på plats och vårt tydliga ställningstagande mot västs stöd till terrorism lockar läsare.

När all annan media köpt imperialismens förenklade bild av goda frihetskämpar mot en ond regim har Proletärens läsare hela tiden fått en nyanserad motbild. Först nu, efter fem år av blodigt krig, börjar allt fler medier ifrågasätter sin egen bevakning och vinkling av konflikten.

Det är något av Proletärens signum att sticka ut hakan i kontroversiella frågor. Vi vågar gå mot strömmen. I artiklar om USA-valet, hedersförtryck och sexuella övergrepp har vi lyft frågor som inte alltid är helt bekväma. Men vi gör det ur ett klassmässigt och marxistiskt perspektiv som utgår från vanligt folks verklighet.

Proletären är en tidning av och för arbetare, som sprids på gator, torg och arbetsplatser. Därför vill vi uppmana alla läsare på webben att också prenumerera på papperstidningen.

Papperstidningen gör Proletären till något mer än bara en nyhets- och åsiktsförmedlare. Den gör Proletären till ett verktyg för gemensam organisering, för förändring i allt från att sporra politiska samtal i fikarummet, till att förmedla viktig erfarenhet från kampsituationer.

Proletärens spridning på webben är därför beroende av papperstidningen och därmed också helt beroende av alla de som aktivt sprider och säljer tidningen i sin omgivning.


Mest lästa på webben 2016:
1. Frank Baude 80 år: ”Klassfrågan måste stå främst”
2. Varför står regeringen och svenska medier på al Qaidas sida i Aleppo?
3. Kommunistiska Partiet tar på sig aktionen mot MP-kongressen: ”Vi ville uppmärksamma deras stöd till krig”
4. Prisbelönt journalist om Syrien: ”Moderata rebeller är en myt”
5. Mörkläggning och villospår – trådarna Palmemordets utredare inte vågar nysta i
6. Ett brev från Syrien till Margot Wallström
7. Seger i bagerikonflikt – trots hatkampanj
8. Åtta tecken på att Sverige är en lydstat till USA
9. Varför vann Donald Trump?
10. När eliten slutar lyssna på folket slutar folket lyssna på eliten
11. Patriarkal våldtäktskultur bakom övergrepp
12. Affären Kakabaveh
13. Myrdal och fiendens fiende
14. Propagandakrig i Syrien – bilder blir vapen för terrorister
15. Både jobb och brev försvinner i Postnords kaos
16. Mot segern för alltid kamrat Fidel
17. Mannens heder sitter mellan kvinnans ben
18. Skyddsombud sparkas från Attendo i Partille
19. Vilka är de verkliga krigsivrarna i Aleppo?
20. Folkbildning mot Nato – Stina Oscarson om kultur, kunskap och kampen mot Nato
Fakta

Lista: De 20 populäraste artiklarna på webben 2016

De 20 mest lästa webbartiklarna
  • I sammanställningen har vi räknat bort artiklar publicerade tidigare än 2016.
Sprid Proletären på internet!
  • Hjälp oss att sprida Proletärens artiklar på webben och i sociala medier. Gilla Proletären på Facebook och följ oss på Twitter.