Hoppa till huvudinnehåll
Av

Jesper Odelberg: ”Många är rädda för att få assistansen indragen”

Proletären har träffat Jesper Odelberg, känd ståuppkomiker, med personliga erfarenheter av att vara beroende av LSS och assistans för att leva ett vanlig liv.


Han är noga med att poängtera att LSS inte är en vårdreform, utan en fri- och jämlikhetsreform mellan funktionshindrade och andra.

– Hade jag inte haft assistans eller om den skulle minska då skulle mitt liv se helt annorlunda ut, berättar Jesper Odelberg. Jag hade hamnat i en extrem beroendeställning och att gå ut på krogen, arbeta eller dejta hade inte varit möjligt. Jag hade inte ens haft möjlighet till ett eget boende, utan hade som förr varit hänvisad till instutitionsboende eller beroende av släktingars välvilja.

Att det är hårdare tider har han märkt av. Inte minst genom de kränkande kontrollerna.

– Nu mäter de hur lång tid mina toalettbesök tar, hur lång tid jag behöver för att ta på mig ytterkläder och hur länge jag duschar. Dessutom kan jag liksom andra funktionshindrade räkna med att få oanmälda besök. Vi är ingen liten minoritetsgrupp påpekar Jesper Odelberg. Vi är 560 000 människor i det här landet som har någon typ av funktionsnedsättning. Därför är det här inte heller någon liten skitfråga, fortsätter han.

– Tillgänglighet och LSS hör ihop. Det handlar om strukturer i samhället som måste ändras. Så länge vi funktionshindrade inte ges samma möjligheter som andra är det fel. Vi måste se otillgängligheten som diskriminering. Jag är van att hänvisas till bakdörrar, i bästa fall. I andra fall är jag helt utesluten från det andra tar för givet, menar Jesper Odelberg.

Ett lagförslag har i dagarna presenterats där bristande tillgänglighet skall ses som en diskrimineringsgrund. Förslaget har efter en utredning bordlagts i fyra år på grund av att M, KD och SD motsatt sig förslaget.

Lagen träder i kraft den första januari 2015. Jesper Odelberg välkomnar förslaget, men anser det långt ifrån tillräckligt. Han berättar om när han tillgänglighetsåret 2010 skulle delta på en kongress i Gävle.

– Då kom jag inte längre än till Göteborgs Central. SJ hade tagit bort rullstolsliftarna från snabb- och intercitytågen, så det blev ingen kongress, säger Jesper Odelberg.

Han har många exempel på hur han som funktionshindrad diskrimineras på olika sätt i samhället. För ett tag sedan fick han en bot utskriven då han glömt sitt färdtjänstbevis. Kontrollanten vägrade ge sig trots att situationen blev löjlig och såväl andra passagerare som annan personal försökte få kontrollanten att ge sig.

– Det händer väldigt ofta att jag blir kränkt och ifrågasatt på olika sätt, berättar Jesper Odelberg. Inte sällan är det vita medelålders män med högersympatier. Det värsta hotet jag minns är raderna ”Vi hade i alla fall rullstolsramper på Treblinka”. Allt jag varit med om gör att jag ser diskrimineringen av funktionshindrade som snarlikt det mot homosexuella, kvinnor, äldre eller invandrare. Strukturerna är jämförbara, tycker Jesper Odelberg.

I LSS står det tydligt att man inte får sätta pengar mot behov, ändå görs det hela tiden.

– Jag får mail nästan varje dag från funktionshindrade och deras anhöriga som är helt desperata, som är beredda att ta sina liv om de inte fortsatt får den hjälp de så väl behöver och har rätt till, säger Jesper Odelberg.

– Försäkringskassans hårdare bedömningar har inte föregåtts av några politiska beslut, vilket är anmärkningsvärt. Alliansens ”gaffel till munnen-regel” är ett annat kränkande exempel på hur man försöker att minska assistansen. Kan man för egen hand själv föra gaffeln till munnen är du inte i behov av så mycket assistans. Även om du inte klarar av att lägga upp maten själv. En sådan människosyn talar för sig själv, menar han.

– Jag känner många personer som är livrädda och lever med en ständig rädsla att få färre assistanstimmar eller rent av assistansen helt indragen. För mig är det här en tydlig vänsterfråga, fortsätter Jesper Odelberg.

Han berättar att han har blivit uppringd av assistansföretag som erbjudit pengar om han anlitar dem.

– Omsorgen är en ny arena för riskkapitalister att sko sig på, berättar Jesper Odelberg som vill få fler att få upp ögonen för det verkliga fusket. Han försöker att vara en blåslampa på politikerna i frågorna.

Jesper Odelberg har fullt upp med att vara aktiv i Vänsterpartiet och sitt arbete som komiker, skådespelare och musiker. Just nu turnerar han med sitt eget band i hela Sverige.

– Utan min assistans hade ett sådant liv varit helt omöjligt, avslutar Jesper Odelberg.