Hoppa till huvudinnehåll
Av
patrik.paulov@proletaren.se

Falska filmklipp från Syrien


I rapporteringen från Syrien publiceras återkommande bildbevis som stärker intrycket av en regim som mördar sitt folk. Men flera av filmerna har visat sig vara något annat än de utgetts för att vara.

Nyligen tvingades Danmarks Radio erkänna att de gjort fel. I dansk tv sändes ett filmklipp som påstods visa syriska demonstranter som torterades av regeringsstyrkor. Bilderna sades vara utsmugglade från Syrien. Nu visar det sig att inspelningen var flera år gammal, och dessutom gjord i Irak, skriver tidningen Politiken.

Programmet Media Watch på den australiensiska statliga tv-kanalen ABC kom nyligen med ett liknande avslöjande. ABC:s nyheter sände i början av maj en amatörvideo som sades visa hur syriska säkerhets-styrkor misshandlade civila och höll vapen mot deras huvuden. Filmen kom ursprungligen från Reuters, som dock påpekade att dess äkthet inte kunde verifieras.

Efter visningen började folk höra av sig. Fel uniformer, fel land, fel tidpunkt. Videon visade sig vara filmad i Beirut, Libanon, under striderna våren 2008.

En återkommande förvanskning i rapporteringen är att bilder från manifestationer till stöd för den syriska regimen används för att symbolisera oppositionella. Ibland är det uppenbart, som när deltagarna lyfter fram porträtt på president al-Assad.

En nyhetskälla som fått skarp kritik är satellitkanalen al-Jazira. Dess Beirutchef, Ghassan Ben Jeddo, har sagt upp sig i protest mot bristen på professionalism och objektivitet i bevakningen av Mellanösternrevolterna. Han menar att al-Jazira driver en smutskastningskampanj mot Syrien.