Som Proletären tidigare rapporterat går det från hösten 2025 inte längre att läsa allmän kurs för gymnasienivå på Biskopsgårdens folkhögskola i Göteborg. Kursen läggs ner på filialen i socioekonomiskt svaga i Biskopsgården och flyttas till Göteborgs folkhögskolas andra filial på Nya Varvet, en betydligt mer välmående stadsdel.
Med kollektivtrafik tar resan cirka 50 minuter.
Bakgrunden till nedläggningen beskrivs av Mats Pilhem (V) och AnnaSara Perslow (C), ansvariga politiker i Västra Götalandsregionen (VGR) och ordförande respektive vice ordförande i VGR:s Folkhögskolor, som en ”förändring i kursutbudet”.
Berit Román, rektor för Göteborgs folkhögskola, har i GP uttalat sig på samma sätt som politikerna: det handlar inte om att lägga ner skolan, man kommer att finnas kvar på Vårväderstorget.
Det är en beskrivning som flera lärare, elever samt föreningen Offensiv Folkbildning inte köper. Att ta bort den allmänna kursen för att göra plats för fler SFI-elever behöver inte alls stå i motsats till att behålla allmän kurs i Biskopsgården.
I debattartiklar i Göteborgs-Posten (GP) har föreningen beskrivit vad den ser som början på nedmonteringen av filialen i Biskopsgården.
Offensiv Folkbildning bildades 2003 för att arbeta för att ”folkbildningen ska ha en offensiv karaktär och aktivt delta i samhällsdebatten samt främja samarbete med rörelser som verkar för ett solidariskt och rättvist samhälle”. Man har engagerat sig i flera lokala folkbildningskamper runt om i landet.
Kinna Skoglund är styrelseledamot i föreningen. Proletären träffar henne på ett möte i Biskopsgårdens kyrka: ”Vi står upp för demokrati och rättvisa – mobilisering i politiskt försummade områden”. Bland arrangörerna finns Offensiv Folkbildning.
Offensiv Folkbildning talar om en nedmontering och inte nedläggning. Varför används två olika begrepp här?
– Det är svårt att se det som något annat än en retorisk rökridå, ett sätt att skifta fokus från den fråga som lärare och deltagare ställt hundra gånger, och fortfarande inte fått svar på: varför prioriterar ni bort Biskopsgården? säger Kinna Skoglund.
Finns det några möjligheter att stoppa nedläggningen av allmän kurs?
– Just nu ser det ut som att allt är planerat för att ta bort gymnasieklassen till hösten. Lärare som jobbat med de klasserna kommer börja på Nya Varvet, förmodligen till hösten. När deltagare frågat om [skolledningen] kunde lova att de inte kommer ta bort allmän kurs för grundskolan också, kunde Berit Román inte lova något. Så risken är överhängande att det snart blir bara SFI kvar.
Vad kan folk, både med och utan anknytning till skolan, göra nu?
– Fortsätt att sprida namninsamlingen där vi också löpande lägger in all information. Tala om för politikerna och förvaltningen att för att fortsätta den positiva utvecklingen för området som så många kämpar för, behövs en fullskalig folkhögskola i Biskopsgården.