Hoppa till huvudinnehåll
Av

Krönika: 10 knutna nävar

Flammans 100 flammor behöver utökas med fler arbetare och antiimperialister.


Vänstertidningen Flamman har publicerat en lista på 100 flammor. Personer som läsarkretsen och redaktionen bedömer vara viktiga för att lyfta vänsterns frågor under valrörelsen.

Idén är bra. Flammans chefredaktör Anna Herdy och jag är överens om att vänsterns röster behöver stärkas i samhällsdebatten.

Tyvärr befolkas Flammans lista av väldigt få arbetare. En vänster värd namnet kan inte enbart bestå av journalister, författare, forskare och yrkestyckare.   

Listan behöver också fler antiimperialister.

Därför föreslår jag ett tillägg till flammorna. Här kommer, utan inbördes ordning, 10 knutna nävar. De flesta saknar både twitterkonto och plattform i mediekretsar. Men de borde få större utrymme i offentligheten.

 

 

 

  1. Francisco Acosta. En av sophämtarna i Stockholm som tog kollektiv kamp mot företaget Reno Nordens gangstermetoder förra sommaren. Drivande i Stockholms Sopgubbar som organiserade kampen. Hängiven motståndare till upphandlingssystemet.
  2. Catherine Holt. Aktivist med starkt engagemang för frågor som rör förortens folk. Har också varit drivande i stödarrangemang för de kämpande hamnarbetarna i Göteborg.
  3. Mikael Ekvall. Långdistanslöpare som fick rubriken ”Kommunist i maratondress” i Göteborgs-Posten. Är lika uthållig i politiken som i löparspåret. Brinner extra mycket för den röda idrottsklubben Proletären FF som varje år arrangerar Fredsloppet med antiimperialism och breddidrott som ledstjärnor.
  4. Karl Gustav Nilsson. Slaktaren från Dalarna som vågade utmana direktörerna på Nordeas stämma. Nu reser han runt i landet för att snacka ihop sig med andra arbetare.
  5. Matilda Magnusson. Visartist som sjunger Afzelius bättre än Afzelius. Arbetarsolidaritet och kamp på skånska. 
  6. Henry Ascher. Läkare och långvarig Palestinaaktivist. Antiimperialist med stort hjärta för de barn och unga som drabbas av imperialismens krig. 
  7. Katrin Nörthen. Drivande i Förskoleupproret för mindre barngrupper och bättre arbetsmiljö. En viktig röst för en vettig barnomsorg.
  8. Marta Aguirre. Ordförande för stridbara Seko Pendelklubben i Stockholm. Verkar för en kollektivtrafik i offentlig regi utan vinstintresse och ett slut på upphandlingarna.
  9. Mikael Nyberg. Redaktör för anrika tidskriften Clarté och en av landets absolut främsta intellektuella. Granskar med stilistisk finess effekterna av kapitalismens globalisering, förslumningen av arbetslivet och infrastrukturens förfall.
  10. Ronny Eriksson. Piteås och folkets röst. I decennier har han med värme och humoristisk skärpa klätt av makthavare, EU-elit och trångsynta innerstadsmänniskor. Titulerar sig själv pessimistkonsult men ger publiken en känsla av jävlaranamma.