Kommentar: AfD och BSW vinnare i helgens tyska delstatsval
Det politiska etablissemanget i både Berlin och Bryssel lär se valresultaten i Thüringen och Sachsen som en stor varningsklocka inför det tyska förbundsdagsvalet nästa år.
Resultaten i de tyska delstatsvalen i Thüringen och Sachsen blev en rejäl käftsmäll på det politiska etablissemanget i Berlin, och på de tre partierna i den så kallade trafikljuskoalitionen som styr Tyskland: socialdemokratiska SPD, liberala FDP och De gröna. I båda de östtyska förbundsländerna var de tre regeringspartierna stora förlorare, tillsammans med vänsterpartiet Die Linke.
”Livstilsvänstern” i Die Linke, som partikadern benämns av sin tidigare profil Sahra Wagenknecht, fick se sig rejält omkörda av avhoppade Wagenknechts nybildade parti BSW – som blev tredje största parti och fick 15 platser i Thüringens lantdag och 15 i Sachsens, med 15,8 respektive 12,8 procent av rösterna.
Samtidigt tappade Die Linke 17 mandat i Thüringen, där partiet bara fick 13,1 procent av rösterna jämfört med 31 procent i valet 2019, och åtta mandat i Sachsen, där Die Linke gick från 10,4 till 4,5 procent av rösterna.
Socialdemokraterna tappade två platser i Thüringen medan De gröna tappade alla sina fem mandat i Thüringen och gick från tolv till sju i Sachsen. FDP kommer inte ha representation i någon av de båda delstaterna.
Valens stora vinnare blev istället det högerextrema Alternativ för Tyskland, AfD. I Thüringen fick AfD 32 av de sammanlagt 88 mandaten i lantdagen med 32,8 procent av rösterna, kristdemokratiska CDU kom tvåa med 23,6 procent av rösterna. I Sahsen vann CDU med 31,9 procent medan AfD fick 30,6 procent.
Övriga partier har lovat att inte samarbeta med AfD, vilket innebär att det blir närmast omöjligt att få ihop ett majoritetssamarbete utan BSW, framför allt i Thüringen.
I svensk public service buntas den gamla kommunisten Sahra Wagenknechts vänsterpopulistiska BSW ihop med det nyfascistiska AfD. Det görs framför allt genom att påstå att det är två ”proryska” partier som gått starkt framåt, på grund av ett folkligt missnöje med nedskärningar för vanligt folk samtidigt som det rullar miljarder till tysk upprustning och Natos vapensändningar till Ukraina.
I förra tisdagens Aktuellt i SVT blev det närmast parodiskt när Wagenknecht själv först förklarade att hon fördömer Rysslands invasion av Ukraina, och står för en fredslinje och en förhandlingslösning.
– Vi spelar inte Putin i händerna, vi vill bara få slut på kriget i Ukraina, sade Wagenknecht till SVT.
Men för att tittarna inte skulle låta sig förvirras upprepade studion mantrat, i samtal med korrespondenten Christoffer Wendick.
– Skulle du säga att det är just den här ryssvänligheten som gör att de får så många röster? frågade ankaret David Boati om partiet vars ledare just förnekat att de är ”Rysslandsvänliga”.
Wendick gav en åtminstone något mer nyanserad beskrivning när han berättade att det finns många tyskar som nu vill se fred och diplomati, och satsningar på välfärden istället för fortsatta vapensändningar till kriget.
Låt oss hoppas att den rådande krigspolitiken mattas av genom den här varningen till politikerna i Berlin, och att fler besvikna arbetare söker sig till vänstern istället för att låta sig lockas av AfD:s förljugna extremnationalistiska propaganda.