Hoppa till huvudinnehåll
Av
Chefredaktör

Ledarkrönika: al-Qaidas strategi passade USA perfekt

Tack vare USA är terroristernas inflytande starkare än innan ”kriget mot terrorismen”.


USA skulle besegra terrorismen och frälsa afghanerna med västerländsk demokrati. Men om det finns en vinnare i kriget mot terrorismen är det terroristerna.

Efter 20 års krig i Afghanistan har talibaner ersatts med... talibaner. al-Qaida är på inget sätt besegrat och terrorister fortsätter att attackera civila, framförallt i Mellanöstern men också i Europa. För varje terroristcell som sprängs uppstår fler.

Anledningen till detta fatala misslyckande är enkel. När USA deklarerade krig mot al-Qaida efter attackerna på World Trade Center och Pentagon 2001 gjorde de precis det terroristerna hoppades på. 

Terroristernas strategi byggde från första början på att väst skulle provoceras till att invadera muslimska länder och skapa kaos som de salafistiska terrorgrupperna kunde livnära sig på. Denna slutsats drog den jordanske journalisten Fouad Hussein redan 2005 efter intervjuer och samtal med flera ledande al-Qaida-medlemmar.

Fouad Hussein beskrev al-Qaidas strategi som indelad i sju faser:

Den första fasen kallades för ”uppvaknandet”, inleddes 2001 med attackerna mot World Trade Center och avlutades med Bagdads fall 2003. Syftet var att provocera USA att anfalla den muslimska världen och därmed ”väcka” muslimerna. 

Den andra fasen, ”Öppnandet av ögonen”, bestod i att göra väst medvetet om ett ”islamskt community” samtidigt som unga män skulle rekryteras.

Den tredje fasen, ”Resa sig och stå upp”, skulle inledas 2007. Och här blir det intressant. Enligt Hussein var al-Qaidas plan nämligen att fokusera på Syrien, med utgångspunkt från Irak.

Den fjärde fasen skulle inledas runt 2010 med att de arabiska regeringarna i regionen skulle störtas. I tomrummet efter regeringarnas fall skulle al-Qaida växa.

Den femte fasen skulle inledas mellan 2013 och 2016 med att ett islamiskt kalifat skulle utropas. Förhoppningen var också att USA indirekt skulle hjälpa till genom att attackera Irans allierade Syrien.

Den sjätte och sjunde fasen skulle innebära total konfrontation med väst och slutligen seger, lagom till 2020.

Som tur är har al-Qaida inte riktigt lyckats med sin plan. Men nog har al-Qaida kommit närmare sitt mål än USA sitt under de senaste 20 åren. Och till stora delar har de USA att tacka. 

USA invaderade Afghanistan, Irak och senare Libyen. De har bombat i Somalia och i Jemen. I Syrien har USA – tillsammans med bland annat Sverige – rent av direkt stött al-Qaidas allierade. De skapade det kaos terroristerna kunde livnära sig på, och de attackerade de regeringar som terroristerna såg som sina fiender.

Samtidigt fortsätter USA att hålla de salafistiska kungadiktaturerna, som ger stöd åt terrorister, under armarna.

Det enda som egentligen inte riktigt gått al-Qaidas väg är Syrien. Trots massivt stöd från både väst och gulfdiktaturer till ”syriska rebeller” lyckades Syrien, med stöd av Ryssland, stå emot. Dessutom hade de nog inte räknat med att få konkurrens i Islamiska staten, som blev först med att etablera ett kalifat.

USA:s krigsstrateger är såklart inte korkade. De lär ha varit väl medvetna om al-Qaidas strategi. Den passade ju perfekt ihop med USA:s ekonomiska och geopolitiska intressen.