Kommentar: Alliansfriheten en faktor när FPÖ blev störst i Österrike
Det högerextrema FPÖ med rötterna i nazismen blev största parti i det österrikiska parlamentsvalet. Samtidigt gjorde kommunistpartiet KPÖ sitt bästa val på 60 år – men tog inget mandat.
1945 befriade Sovjetunionen Österrike från nazismen. Som en säkerhetsåtgärd för att stoppa nazisterna från att åter organisera sig ockuperades landet av de allierade fram till 1955. Samma år som de allierade packade ihop och gav sig av bildade ett gäng gamla nazister det Österrikiska frihetspartiet (FPÖ). Det parti som fick flest röster i söndagens parlamentsval i Österrike.
För första gången sedan andra världskriget har ett högerextremt parti blivit största parti i ett parlamentsval i Österrike. Resultaten i valet den 29 september blev följande: Det högerextrema FPÖ 29,2 procent, konservativa ÖVP 26,5 procent, socialdemokratiska SPÖ 21 procent, liberala Neos nio procent och det gröna partiet åtta procent.
Det kommer dock bli svårt för FPÖ att bilda regering, då inget parti i det österrikiska parlamentet vill samarbeta med dem. Också de konservativa har meddelat att de absolut inte tänker samarbeta med högerextremisterna.
FPÖ är ett parti som fortfarande visar sitt sanna ansikte med jämna mellanrum. Några dagar innan valet publicerade tidningen Der Standard en smygfilmad video från en begravning av en FPÖ-medlem, där medlemmar sjöng den nazistiska sången Das Heilige Deutsche Reich, en sång som flitigt användes av Hitlers SS. Bland deltagarna på begravningen fanns tre partitoppar från FPÖ.
De senaste åren har Österrikes kommunistiska parti (KPÖ) även varit på frammarsch. KPÖ har 130 stolar i kommun- och distriktsråd runt om i Landet. I det lokala valet 2021 blev KPÖ största parti i Österrikes näst största stad Graz och har sedan dess borgmästarposten i staden.
KPÖ gjorde nu sitt bästa val på 60 år med 110.000 röster, vilket motsvarar 2,4 procent. Detta räckte dock inte för att ta sig in i parlamentet. Även om KPÖ tonat ner socialismen på senare år, är det positivt att så många människor väljer att rösta på ett parti som kallar sig kommunistiskt.
Österrike är sedan 1945 alliansfritt och har hållit hårdare på alliansfriheten än Sverige. En av anledningarna till varför det högerextrema FPÖ lyckats bli så stora kan bero på att de andra österrikiska partierna starkt slutit upp bakom vapenleveranser till Ukraina, medan FPÖ krävt stopp för vapensändningar och förespråkat fortsatt handel med Ryssland.
FPÖ fick även luft under vingarna under coronapandemin, då partiet profilerade sig som vaccinkritiska samtidigt som den österrikiska staten bötfällde medborgare som vägrade vaccinera sig. Samtidigt har FPÖ:s tidstypiska hårda retorik mot invandrare säkerligen gått hem hos delar av befolkningen.