Hoppa till huvudinnehåll

Allt färre unga har råd med en bostad

Åtta av tio unga människor i Sverige idag anser att det är en utmaning att finansiera ett bostadsköp. Det visar en ny undersökning från Stockholms handelskammare.

En klar majoritet av Sveriges 18 till 29-åringar har upplevt problem med att finansiera sin bostad.
Proletären

I en stor undersökning, publicerad i förra veckan, konstaterar Stockholms handelskammare att unga människor i Sverige idag upplever att de ekonomiskt inte klarar av att skaffa sig en bostad.

Ett faktum som naturligtvis inte blir bättre av att marknadshyror införs och att allt fler hyresrätter ombildas till bostadsrätter. Problemen för unga att ta sig in på bostadsmarknaden när alternativet hyreslägenheter fallit bort, är störst i storstadslänen Stockholm, Västra Götaland och Skåne.

Enligt Daniella Waldfogel, näringspolitisk chef på handelskammaren, är bostadsproblematiken i hög grad en generationsfråga – det är de unga bostadssökande som stöter på något eller flera av de många hindren att få en egen bostad. Särskilt i Stockholm där hyresmarknaden blir allt mindre. Men problemen finns inte bara på hyresmarknaden.

– Nu syns liknande tendenser även i det ägda beståndet och det är oroande eftersom det leder till att unga hänvisas till den osäkra och ofta dyra andrahandsmarknaden, säger Daniella Waldfogel i ett uttalande på Hemnet.

Undersökningen genomfördes i mars månad i samarbete mellan Stockholms handelskammare och bostadsplattformen Hemnet. 2.400 personer över 18 år fick svara på frågor om sina tankar kring boendet. Undersökningen slår fast

✓ att 82 procent av de mellan 18 och 29 år har upplevt problem med att finansiera sin bostad.

✓ att 30 procent av 18-29-åringarna upplever att drömmen om en egen bostad gått i kras eftersom de inte klarat att leva upp till bankernas krav för ett bolån. Där är problemen värst i Skåne med 39 procent.

✓ att 40 procent av de tillfrågade 18-29-åringarna har behövt hjälp av familjen för att få ihop till den kontantinsats som krävs för en ny bostad.

✓ att 22 procent behövt en medlåntagare när bostadsköpet ska finansieras.

För att överhuvudtaget ha en chans att få en bostad tvingas många människor skuldsätta sig med blancolån, alltid till högre ränta än normalt. Totalt sju procent av de tillfrågade uppger att de utnyttjat olika typer av konsumtionskrediter, däribland blancolån, för att överhuvudtaget kunna göra det möjligt att få en bostad.