Amnesty kritiserar fransk repression

Amnesty kritiserar i en nyligen publicerad rapport hur det franska rättssystemet drabbar demonstranter.
Fotograf: Dessi Hedin
Publicerad 7 oktober 2020 kl 13.37

I en nyligen publicerad rapport påvisar Amnesty International den allt hårdare repressionen av franska demonstrationer sedan slutet av 2018. Fredliga deltagare riskerar att drabbas såväl av polisvåld som att sättas i förvar. Myndigheterna använder lagar i strid med internationell rätt för att bötfälla, godtyckligt gripa och åtala folk.

Sedan 2018 har tusentals personer drabbats av rättsliga påföljder för fredliga aktioner som inte borde ansetts otillåtna. Även journalister och observatörer för människorättsorganisationer har blivit utsatta.

Det är i synnerhet Gula västarna som drabbats. Under våren 2019 sattes över 11.000 i polisförvar. Mer än hälften släpptes utan påföljd. Resterande åtalades och vissa dömdes för aktioner som inte borde ha rubricerats som lagbrott.

Hundratals personer har dömts för ”delaktighet i grupp med syfte att förbereda våldsaktioner”. Detta diffusa lagbrott tillåter myndigheterna att åtala folk, inte för brott de har begått, utan för brott myndigheterna tror att de hade kunnat begå.

Dessutom har franska myndigheter dragit fördel av coronakrisen för att på ett oproportionerligt sätt ytterligare inskränka demonstrationsrätten. Tre år efter Macrons vallöfte att skydda rätten att delta i fredliga sammankomster är rätten att demonstrera fredligt under en attack utan motstycke.

Dela artikeln

Proletären behöver ditt stöd!

Vi har inga rika annonsörer. Vi får inget mediestöd. Däremot har vi våra läsare som inser vikten av en tidning som tydligt tar ställning. För välfärd, fred och socialism, mot högerpolitik och imperialism. Vi skildrar verkligheten och vi vill ge röst åt dem som sällan får höras i andra medier.

Så här kan du stödja oss: