Hoppa till huvudinnehåll
Av
Lärare

Ledarkrönika: Är Sverige fullt?

Jimmie Åkesson reste nog inte till Turkiet för att berätta om att det är fullt av klasspolitik i Sverige.


Frågan om Sverige är fullt har diskuterats den senaste veckan sedan Jimmie Åkesson åkte till Turkiet för att sprida detta budskap. Sedan har diverse lokala sverigedemokrater gjort egna kommunala varianter på detta utspel med att just deras orter skulle vara fulla och att de måste ”hålla gränsen”. 

Och visst är Sverige fullt! Sverige är fullt av arbetslösa. De senaste siffrorna visar att 379  629 personer är helt utan arbete i vårt land. Denna kvot fylldes redan vid EU-anpassningen av vårt land i början av 1990-talet. 

Samtidigt som Sverige är fullt av arbetslösa är landet också fullt av utländsk arbetskraft. Förra året beviljades 43.242 personer uppehållstillstånd för att arbeta i vårt land trots att det redan finns fullt med kompetenta arbetare som skulle kunna utföra dessa jobb, fast då till en avtalsenlig lön.

Sverige är också fullt av bankvinster. Förra året gjorde de fyra storbankerna en rörelsevinst på 93,5 miljarder kronor. Här finns det verkligen inte plats för mer vinstuttag utan pungen är fylld samtidigt som det är fullt av hål i hushållens fickor. 

Sverige är även fullt av bidrag till de rika. Förra året betalades det ut 15,6 miljarder kronor i rot- och rutbidrag. Dessa skattesubventioner går främst till rikemanskommuner som Danderyd och Lidingö, där det är fullt av överklassmänniskor. 

Sverige är tillika fullt av klassklyftor. Vi är det land i världen där klyftorna ökar mest och är lika djupa som i 1680-talets England. 2018 fick 394.000 personer försörjningsstöd samtidigt som det fanns 191 miljardärer, en siffra som förra året ökade till 206 stycken. Där är det verkligen fullt, inte en miljardär till borde det finnas. Och deras fickor är sannerligen fyllda. 1.683 miljarder kronor finns på välfyllda konton hos dessa 206 miljardärer. 

När Jimmie Åkesson flyger till Turkiet och berättar om att Sverige är fullt, så har han rätt om han berättar att Sverige är fullt av miljardrullningar till försvaret. 65 miljarder av våra skattepengar fyller i år försvarets kistor. Han har också rätt om han berättar att det är fullt av svenska pengar på EU:s konto. Sedan Sverige gick med i EU har vi betalat 670 miljarder kronor i medlemsavgift till denna union som är full av högerpolitik.

Men nu har väl kanske inte Jimmie Åkesson rest till ett muslimskt land för att berätta om att det är fullt av klasspolitik i Sverige. Han syftade kanske på att Sverige är fullt med folk? Fast det kan han väl på allvar inte mena? 

Förra året minskade ju befolkningen i 109 av Sveriges 290 kommuner. Mer än var tredje kommun har alltså en negativ befolkningsutveckling. I alla fall enligt statistiska centralbyrån. Men det är väl kanske inte där som Åkesson och hans kommunala gränsvakter hämtar sin fakta.