Avskaffad autonomi eskalerar konflikten i Kashmir
Indiens hindunationalistiska regering har beslutat att avskaffa delstaten Jammu och Kashmirs specialstatus. Beslutet eskalerar konflikten med Pakistan och kan gynna terrorgrupper i området.
I början av veckan meddelade Indiens regering att de drar tillbaka artikel 370 som ger Jammu och Kashmir specialstatus som autonom region inom Indien. Indiens regeringsparti, hindunationalistiska BJP, och president Narendra Modi eldar därmed på missnöjet med centralmakten i landets enda delstat med muslimsk majoritet, och eskalerar också konflikten med grannlandet Pakistan.
I Jammu och Kashmir rapporteras om oroligheter efter beslutet och centralregeringen har skickat 35.000 soldater till området, infört utegångsförbud och stängt ner lokal mobil- och internetservice.
Lokala kashmiriska ledare, liksom stora delar av oppositionen i Indien – inkusive kommunisterna – har fördömt regeringens beslut. I onsdags arrangerade vänsterpartier en gemensam protest där de fördömde BJP-regeringens ”jingoism”, ett annat ord för aggressiv nationalism, som de menar hotar den indiska demokratin.
Det historiska Jammu och Kashmir utgörs idag av en Pakistan-kontrollerad del och en Indien-kontrollerad del – delstaten Jammu och Kashmir. Delstaten kom till i samband med att det dåvarande lokalstyret sökte stöd hos Indien efter Indiens självständighetsförklaring 1947. Artikel 370, som är en del av Indiens konstitution, garanterar Jammu och Kashmir autonom status med egen konstitution, egen inrikespolitik och löfte om framtida möjligheter till självständighet.
Pakistan betecknar dock delstaten Jammu och Kashmir som ockuperat av Indien, och anklagas för att stödja separatistiska och islamistiska terroristgrupper i regionen. I våras uppstod oroligheter efter en attack riktad mot indiska soldater, varefter Indien genomförde flygattacker mot mål i Pakistan.
Konflikten kompliceras av andra stormakters intressen i regionen. Pakistan har traditionellt sett varit en allierad till USA, men har de senaste åren allt mer vänt sig till Kina – som i sin tur har territoriella anspråk i området.
Indiens regering har goda relationer med USA som gärna ser Indien som en regional motvikt till Kina. USA har dessutom i dagarna precis ingått två avtal om militärt samarbete med Indien.
Både Indien och Pakistan är kärnvapenmakter, och en fullskalig konflikt mellan länderna skulle bli mycket blodig.