Hoppa till huvudinnehåll

Kommentar: Biden hycklar om Saudiarabien och glömmer USA:s roll i Jemen

Sex år av krig och förödande blockad har lett till en fruktansvärd humanitär situation i Jemen. Som USA är högst ansvarig för – inte bara Trump utan även Obama och Biden.

Några barn leker vid ruinerna efter ett flyganfall 2019. Sex år av krig och blockad har lett till vad FN beskriver som världens värsta humanitära katastrof.
Peter Biro

Trots sex år av brutalt krig och blockad har Saudiarabien med allierade inte lyckats knäcka det folkliga motståndet i Jemen. 

Det var den 26 mars 2015 som Saudiarabien inledde bombanfallen i Jemen mot den folkliga rörelsen Ansarullah, eller Houthirörelsen, som ett halvår tidigare tagit kontrollen över huvudstaden Sanaa och delar av norra Jemen.

Sex år och en kvarts miljon döda senare har det blivit så uppenbart att saudierna kört fast i sitt krig mot Houthirörelsen att USA, med president Joe Biden i spetsen, åtminstone officiellt dragit tillbaka sitt stöd till kriget och delvis upphört med vapenexport till Saudiarabien – även om man inte ska dra för stora växlar på den förändrade politiken. 

USA har bara, som det heter, slutat sälja ”offensiva” vapen till Saudiarabien som används i Jemen. Liknande formuleringar som de Sveriges regering gömmer sig bakom när man intygar att inga nya vapenaffärer med Saudiarabien har beviljats på flera år, samtidigt som så kallade följdleveranser fortsätter som tidigare, som Svenska Freds nyligen uppmärksammade

Svensk krigsindustri tjänar också goda pengar på kriget. Bara förra året sålde Sverige vapen till Saudiarabiens allierade i Jemen, Förenade Arabemiraten, för mer än 3 miljarder kronor.

Joe Bidens nyfunna motstånd mot det fruktansvärda krig som främst Saudiarabien och Förenade Arabemiraten, uppbackade av USA och Storbritannien, fört i Jemen sedan 2015 ska knappast heller misstas för någon plötslig vurm för mänskliga rättigheter. 

Det var när Biden var vicepresident under Barack Obama som USA först gav sitt stöd till kriget. Sedan dess har USA sålt vapen till Saudiarabien för i snitt mer än 10 miljarder dollar om året. Tre fjärdedelar av Saudiarabiens vapenimport sedan 2015 har kommit från USA.

USA har också direkt styrt den saudiledda koalitionen, som slagits på samma sida som al-Qaida i kriget.

Att Biden nu dragit tillbaka terrorstämplingen av Houthirörelsen, och börjat prata om att kriget måste få ett slut, har dels att göra med att saudierna inte lyckas rå på Houthirörelsen, och dels med att Biden vill distansera sig från sin föregångare.

En av Donald Trumps sista åtgärder som president innan han lämnade Vita huset var att terrorstämpla Houthirörelsen. Ett drag som ytterligare försvårade att få fram hjälpsändningar till Jemen, bortom den saudiledda koalitionens förödande blockad av hamnar och flygplatser vilket lett till svår brist på mat och mediciner i Jemen – världens värsta humanitära katastrof, enligt FN.

Blockaden har dödat mångdubbelt fler än bombningarna. Och då har den saudiledda koalitionen ändå genomfört fler än 22.000 flygräder sedan kriget började, enligt Yemen Data Project, som för statistik över kriget.

Trump kom också mycket bra överens med Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman, eller MBS som han kallas. 

Biden har sedan han blev president däremot fortfarande inte ens pratat med Saudiarabiens kronprins. När Biden ringde till Riyadh inför att CIA-rapporten skulle släppas om att MBS låg bakom mordet på den turkiske journalisten Jamal Khashogghi, var det med kung Salman han pratade, inte med MBS. Bara att Bidens regering väljer att offentliggöra rapporten säger naturligtvis också en hel del.

Mohammed bin Salmans stjärna har dalat och snarare än att se en större skiftning i USA:s förhållande till Saudiarabien, bör man se det som en förändring i Washingtons förhållande till MBS. 

Det är mycket möjligt att den nuvarande administrationen helst ser att MBS helt försvinner från scenen, för att slippa den politiska belastning han är efter att Biden återkommande kritiserade Trump under valrörelsen för att inte hålla MBS ansvarig för mordet på Khashoggi.

MBS är inte bara kronprins, han är också försvarsminister och ansvarig för kriget i Jemen. Där houthirörelsen är på frammarsch, kontrollerar en stor del av landet och är nära att inta den viktiga oljestaden Marib. 

Samtidigt har houthierna kapacitet att slå tillbaka mot viktiga mål inne i Saudiarabien. För några veckor sedan attackerade de hjärtlandet i Saudiarabiens oljeindustri med missiler och drönare – som, trots att Saudiarabien tonade ner skadan, över en natt höjde priset på råolja till det högsta det varit sedan coronapandemin startade.

Motgångarna har fått Saudiarabien att föreslå ett eld upphör, som houthirörelsen avböjde förra veckan med kravet att saudierna måste släppa på hela den förödande blockaden först. 

Houthirörelsen beskrivs ständigt som ”Iranstödd” i svensk och annan västmedia. Men även om det finns ett politiskt inflytande från Iran i Ansarullah, precis som i libanesiska Hizbollah, råder det inget tvivel om att houthierna har stort folkligt stöd i motståndet mot USA:s och Saudiarabiens krig – annars hade de aldrig klarat att stå emot den imperialistiska attacken i sex års tid.