Hoppa till huvudinnehåll

Kommentar: Danmark uppför sig som den kolonialmakt man är

Grönland och Färöarna har inget att säga till om när Danmark, USA och Nato rustar upp i Arktis.

Från den danska regeringens egna bilder av den militära utvecklingen i Arktis.
Grafik: Danmarks regering

Det grönländska lagrådet (riksdagen) har inte fått diskutera den nya militära upprustningen. Inte heller Färöarna har fått veta att Danmark har beslutat att det ska sättas upp en radar på Färöarna.

Danmark uppför sig som den kolonialmakt man är, och behandlar grönlänningarna och färöingarna som okunniga barn, som inte behöver och helst inte ska få veta något om planerna som drar in dem i stormaktsspelet om Arktis. 

Här handlar det om Natos upprustning. Men även EU är intresserad av Grönland.

EU ser Grönland som en framtida leverantör av mineraler och sällsynta jordarter. På Grönland finns många av de mineraler som EU för närvarande importerar från främst Kina och Brasilien.  

Grönland lämnade EU 1985, men Danmark är medlem i unionen. Det är många bolag, från olika länder, som är intresserade av gruvdrift på Grönland, och Grönland har också beviljat 36 licenser för brytning av olika metaller och jordarter. För närvarande finns det två gruvor som är igång.

Det finns även uran på många ställen på Grönland och det finns starka intressen av uranbrytning. Det är gruvbolag från England, Frankrike och Australien som ansökt om uranbrytning. Även EU har visat sitt intresse. 

Uranbrytning, med allt vad det innebär av risker för både människor och miljö för all överskådlig framtid, är en kontroversiell fråga. Men grönlänningarna har inte fått vara med och diskutera varken detta eller den militära upprustningen. Både på Grönland och Färöarna finns det ett stort missnöje med hur Danmark tar initiativ och beslutar över huvudet på invånarna.  

Grönland och Färöarna har en form av självstyre, men är underställda Danmark. I utrikes- och försvarspolitiken är det helt och hållet Danmark som bestämmer.