Hoppa till huvudinnehåll
Av
Pensionerad förskollärare

Ledarkrönika: Det ska inte behövas en pandemi för att avskaffa karensdagen

Regeringen och dess samarbetspartier avskaffar karensavdraget tillfälligt, på grund av coronaepidemin. Ingen ska behöva gå sjuk till jobbet. Låt det slopade karensavdraget stanna borta för alltid!


Regeringen har ihop med, som de kallas, samarbetspartierna Centern och Liberalerna beslutat att slopa karensavdraget i första hand under två månader framåt. Staten tar av sin välfyllda buffert och står för den kostnaden.

Den som är sjuk ska stanna hemma, säger finansmarknadsminister Bolund. Och inte gå sjuk till jobbet av ekonomiska skäl.

Ja, det borde vara självklart. Och det borde inte behövas en coronaepedemi för att få upp denna självklarhet på bordet.

Vård- och omsorgspersonal har länge fört fram vilka konsekvenser karensavdrag får och hur avdraget slår hårt och orättvist. I arbeten där man lätt smittas av både infektioner, akuta ryggproblem och magsjukor blir det kännbara avbräck med karensavdrag.

I människoyrken spelar också den ständiga underbemanningen in. Det är svårt att erkänna att man är sjuk när man vet att arbetskamraterna får ta dubbelt ansvar på jobbet.

Har du ett fysiskt tungt jobb i industri eller på bygge, går det inte att vara lite hängig. Svetten rinner, hjärtat bultar.

Klasskillnaderna slår tydligt. Få arbetare kan göra sitt jobb hemifrån om man är sjuk, det är bara att ta de ekonomiska konsekvenserna och sjukskriva sig. Eller gå sjuk till jobbet.

Eftersom pandemin drabbar klasslöst har även beslutsfattare nu reagerat. Helt bra skulle det inte se ut om endast företag och banker fick kompensation från staten. Därav denna gest som även arbetare har nytta av.

Arbetsmiljön och sjukjobb/frånvaro har ett direkt samband. Det saknas inte kunskap om hur arbetsmiljö kan förbättras, hur säkerhet kan ökas, hur långvarig stress kan undvikas och hur raster och tid för återhämtning och social samvaro på jobbet har avgörande betydelse till exempel.

Ingen vill vara sjuk. De allra, allra flesta vill ha ett jobb, gå till jobbet, göra ett bra jobb.

Och ingen vill gå till jobbet fast man är sjuk för att det ekonomiska avbräcket en sjukvecka medför för stora konsekvenser.

Låt det slopade karensavdraget stanna borta för alltid. Då skulle Coronaviruset ändå ha fört något positivt med sig.