Hoppa till huvudinnehåll

Elitlöpare till Fredsloppet

Långdistansstjärnan Mikael Ekvall drar med sig landslagskompisar till Fredsloppet.

Slipar formen. Daniel Berggren, Mikael Ekvall, Gabriel Steffensen, Ahmed Mahmoud, Christopher Tingö och Jonatan Fahlén hoppas på många anmälningar till Fredsloppet.
Marcus Jönsson

Med några veckor kvar till Fredsloppet hårdnar konkurrensen betydligt för den som siktar på medaljplats. Men det är definitivt inget skäl att inte anmäla sig, menar löpargänget i Göteborg som pausar en uppvärmning för att prata med Proletären.

– Absolut inte. Vi hade strax under 1.000 anmälda förra året och hoppas komma över det i år. Att anmäla sig till Fredsloppet är ett viktigt ställningstagande för fred och solidaritet, säger Jonatan Fahlén från huvudarrangören Proletären FF. 

Jonatan Fahlén, som vann Sahara Marathon i vintras, är också en av omkring tio vassa löpare som varje vecka träffas för att träna ihop. Det är långdistansstjärnan Mikael Ekvall som dragit igång tisdagsträningarna med kompisarna.

– Och nu har jag fått gubbarna att anmäla sig till Fredsloppet också, säger Mikael Ekvall.

De verkar inte ha varit särskilt svåra att övertala.

– Det är ett trevligt lopp med familjär stämning, säger Daniel Berggren som sprungit Fredsloppet tidigare. Förra året kom han tvåa på 10 kilometer efter Mikael Ekvall. 

För Christopher Tingö blir det premiär.

– Faktiskt. Det ska bli jättekul. Det är både för en jäkligt bra sak och så är det ett spännande arrangemang runt om. Idrott, kultur och bra samtal.

Samtalen är en av flera nyheter för i år. På årets upplaga av Fredsloppet kommer den här tidningen inte bara att finnas till försäljning som vanligt, utan också presentera en del av programmet under rubriken Höj rösten. Bland annat kommer Proletärens förre utrikesredaktör Patrik Paulov intervjuas om sin nyutkomna bok Syriens tystade röster.

Nytt är också samarbetet med fritidsgården Mixgården i Angered som länge gjort egna insamlingar för solidaritetsändamål. Nu går man ihop med Fredsloppet. Insamlingen och överskottet från anmälningsavgiften går i år till den palestinska kvinnoorganisationen UPWC.

Ahmed Mahmoud som själv har sina rötter i Palestina vill att fler ska anmäla sig.

– För att ställa upp för ett ockuperat folk och dess rätt till ett normalt liv, det är den största anledningen. Palestina är inte så uppmärksammat som det borde vara, därför är Fredsloppet så bra. Fler människor får veta lite om vad som händer där, samtidigt som man får komma ut och röra på sig. 

Vem blir favorit på herrsidan då? Det är inte helt lätt att utröna i den ödmjuka samlingen. Kanske Mikael Ekvalls landslagskollega Gabriel Steffensen, som kom sexa på 3.000 meter i Göteborg Grand Prix härom veckan.

– Det gick helt okej. Nu är det SM om några veckor och förhoppningsvis går det ännu bättre då, säger Gabriel Steffensen som fick se sig slagen av Mikael Ekvall förra gången han sprang Fredsloppet.

Den senare har ett hundraprocentigt facit.

– Jag har sprungit två gånger och har två segrar. Det är bara jag som vågar skryta, skrattar Mikael Ekvall innan löparna försvinner iväg för att köra intervaller.

Fredsloppet går av stapeln lördagen den 21 september i Slottsskogen i Göteborg. Anmälan görs på fredsloppet.se.