Hoppa till huvudinnehåll

Ernaux i främsta ledet i stor protest mot Macron

Nobelpristagaren Annie Ernaux var en av många fransmän som i söndags demonstrerade mot högerpolitiken i landet.

Annie Ernaux och Jean-Luc Mélenchon i främre ledet på den franska protestmarsch som enligt arrangörerna samlade över 140 000 personer.
Twitter/Jean-Luc Mélenchon

Den 16 oktober gav sig över 140.000 fransmän ut på Paris gator i protest mot president Macron och de allt högre levnadsomkostnaderna. ”Contre la vie chère” (”Mot det dyra livet”) var en av huvudparollerna, så även ”Soutien aux salaries en gréve” (”Till stöd för de strejkande arbetarna”), syftandes på landets oljeraffinaderiarbetare som gått ut i strejk.

Längst fram i demonstrationståget gick den nyblivna Nobelpristagaren i litteratur, Annie Ernaux, sida vid sida med vänstermannen Jean-Luc Mélenchon, en av initiativtagarna till protesten. Ernaux hade några dagar innan demonstrationen gått ut offentligt och uppmanat fransmännen att sluta upp i marschen och vädra sitt missnöje.

Mélenchon och hans vänsterparti La France insoumise (”Det okuvliga Frankrike”) hoppas nu på ännu fler protester.

– Vi kommer att se en vecka som vi inte sett maken till, sade han från ett lastbilsflak under marschen.

Twitter / Jean-Luc Mélenchon
En stor och spretig protest, men huvudparollerna var för lägre levnadsomkostnader, klimatomställning och mot högerpolitiken.

Ernaux har länge kritiserat Macrons nyliberala politik. Hon stödde bland annat Gula västarnas protester som svepte över Frankrike 2018-2019, och strejkerna mot höjd pensionsålder året efter.

– Konflikten går djupare än frågan om pension. Det handlar om att våra ledare representerar företagen och eliten, inte det arbetande folket, säger hon i en intervju i magasinet Vi läser.

Ernaux är sprungen ur arbetarklassen och har i sina böcker skildrat denna med stor respekt. Hon ser sitt skrivande som en ”solidaritetshandling”. Hennes litterära gärning har inspirerat många andra författare, däribland den unge Édouard Louis, känd för Vem dödade min far (2018), en anklagelseakt mot det franska klassamhället.

– [Men] Nu vill jag inte bara skriva om orättvisor i samhället, jag vill försöka förändra som debattör. Jag vill tala, säger Annie Ernaux till SVT:s Babel.