Hoppa till huvudinnehåll

EU stoppar Sveriges kontroll av djurimport

Risk för sjukdomar och ökad användning av antibiotika när EU kräver att Sverige slutar kontrollera importerade djur.

Sverige får enligt EU inte längre kontrollera importerade djur
Ryan Thompson/U.S. Department of Agriculture

EU-kommissionen beslutar i veckan att slopa Sveriges gränskontroller vid import av lantbruksdjur. Det rapporterar SVT som uppger att från 2021 ska nya regler vara på plats och dagens obligatoriska kontroller och provtagningar vara borta.

Åsa Odell är vice ordförande i Lantbrukarnas Riksförbund, LRF. Hon varnar både för att farliga virussjukdomar kan komma in i landet och att det kommer att göra att antibiotikaanvändningen ökar.

– Vi är ju bland de bästa i världen på att använda lite antibiotika till våra djur på grund av att vi varit noga med både djurhälsa och smittskydd och haft en bra gränskontroll i landet, säger Åsa Odell till SVT.

Sommarens extrema torka gör att många bönder tvingas nödslakta sina djur. Därför har uppmaningar hörts från flera håll om att köpa svenskt kött för att hålla efterfrågan och priset uppe när utbudet ökar.

Senast var det Kommunals ordförande Tobias Baudin som var ute och värnade lantbruksjobben genom att vädja till allmänheten att köpa svenskt kött. Men med EU:s regler kan svenskt kött snart vara lika smittodrabbat och fullt med antibiotika som resten av EU:s.

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht verkar inte inställd på att försöka gå emot EU-kommissionen.

– Vi hade ju velat fortsätta som tidigare men det går inte. Det finns ju ett beslut som säger att vi inte får göra på det sättet och då försöker vi hitta andra metoder för att förhindra att de här sjukdomarna ska komma in i Sverige, säger han till SVT.