Hoppa till huvudinnehåll

Euskefeurat tar bort musik från sociala medier

I ett av Mattias Karlssons (SD) inlägg på Instagram användes en av Euskefeurats låtar. Något som fått bandet att ta bort sin musik från plattformen. ”Det var ett enkelt beslut att ta bort låtarna. Vi vill inte sammankopplas med dem över huvud taget”, säger Ronny Eriksson till Proletären.

Euskefeurat i december 2014.
Ullis

Piteåbandet Euskefeurat, med komikern och musikern Ronny Eriksson i spetsen, har valt att ta bort sin musik från sociala medier-plattformen Instagram. Detta efter att Sverigedemokraternas Mattias Karlsson använt bandets låt Länge har vi väntat i ett politiskt inlägg.

– Det var ett enkelt beslut att ta bort låtarna. Vi vill inte sammankopplas med dem över huvud taget, säger Ronny Eriksson till Proletären.

Det är tillåtet, rent upphovsrättsmässigt, att använda viss musik i sina inlägg på Instagram. Bland annat Euskefeurats låtar, då de ingår i användaravtal som Instagram har med olika musiktjänster.

– De flesta som vill använda vår musik frågar om det är okej, och oftast är det det. Det gjorde inte Mattias Karlsson och det är tölpaktigt, då han vet mycket väl att vi inte delar deras värderingar, säger Ronny Eriksson.

FB/Riksteatern/Anna Huerta
Ronny Eriksson

I ett skriftligt svar till P4 Norrbotten meddelade Mattias Karlsson att han tar bort låten från sitt inlägg om bandet blockerar sin musik på Instagram, och därmed signalerar att den inte får användas utan uttryckligt godkännande från bandet. Karlsson beklagade sig också över att Euskefeurat väljer att fokusera på det som skiljer dem åt snarare än det som förenar. 

Finns det något som förenar er med Sverigedemokraterna?

– Det finns ju frågor som vi haft samma ståndpunkter i, som nej till vinster i välfärden, EU-motståndet och Nato. Men de har ju ändrat sig och vänt kappan efter vinden när de insett att om de ska in i maktens korridorer måste de byta ståndpunkt. De är populister. Det enda de har varit konsekventa i är främlingsfientligheten, det får man ju ge dem, trots att jag tycker att det är illa.

– Sedan kan väl inte Sverigedemokraterna längre använda sig av sin gamla kampmusik, som Ultima Thule, nu när det ska vara städat och rumsrent. Det hade kanske inte upprört alla som väljer att samarbeta med dem, men till exempel Moderaterna hade kanske ryggat tillbaka.

Det är inte första gången som politiker använder musik utan att det gillas av de som spelat in den. I januari använde Moderaternas partiledare Ulf Kristersson bandet First Aid Kits tolkning av låten On the Road Again, något som inte uppskattades av bandet som i ett inlägg skrev, ”Hej Ulf Kristersson, fråga gärna innan ni använder vår musik i era kanaler. Vi hade självklart sagt nej. Vi tar kraftigt avstånd från den politik ni driver och era värderingar”.

Kristersson valde att ta bort låten från sitt inlägg.