Hoppa till huvudinnehåll
Av
Pensionerad arbetsterapeut

Ledarkrönika: Facken måste våga ifrågasätta systemet i klimatfrågan

Det är skamligt att LO nobbar Fridays för futures och Greta Thunbergs inbjudan till klimatstrejk.


Den 21-23 september höll FN:s ett specialinsatt klimatmöte med världens ledare. För att sätta press på passiva politiker och makthavare genomför Fridays for future strejker runt om i hela världen från den 20 till 27 september.

På alla kontinenter demonstrerar människor i vad som tros bli världens största klimatstrejk. I New York deltog i fredags 250.000 elever i klimatmarschen tillsammans med Greta Thunberg. På Salomonöarna demonstrerar eleverna ute i vattnet för att uppmärksamma att deras öar håller på att erodera bort av det stigande havet. I Brasilien demonstreras för kravet att ”Bolsonaro ska ut, Amazonas ska vara kvar”.

I Sverige uppmanar Fridays for future oss alla att gå man ur huse nu på fredag, den 27 september, och strejka för kravet att våra politiker ska föra en politik som gör det möjligt att klara en global uppvärmning på högst 1,5 grader.

I flera länder kommer fackföreningar strejka, men de svenska fackförbunden har nobbat Greta Thunbergs inbjudan. Enda fackförbund som uppmanar till strejk för klimatet är syndikalisterna, SAC. De hävdar med rätta att det är ett stort svek att andra fackföreningar säger nej.

LO, TCO och SACO svarar att de som regel inte använder strejkvapnet för påtryckningar i olika politiska frågor, hur viktiga och angelägna de än är. De tror inte heller att en arbetsnedläggelse skulle föra oss närmare en lösning på klimatfrågan.

Sanningen är att de inte vill sluta upp i en politisk strejk som ifrågasätter dagens ekonomiska system. Det som är hoppfullt är att medlemmar driver på för en fortsatt debatt om vad som krävs för att rädda klimatet.

Röster höjs om att det är fel att införa straffbeskattningar som bara drabbar lågavlönade. Även om bensinskatten höjs så kommer människor behöva använda bilen för att ta sig till arbets- och utbildningsplatser när kollektivtrafiken sviker.

Bygg istället ut kollektivtrafiken och gör den avgiftsfri så får fler möjlighet att ställa bilen. Tvinga de stora bovarna att minska sina koldioxidutsläpp. Det är 100 företag i världen som står för 71 procent av alla utsläppen!

Egentligen är det otroligt vad en enda tjej som Greta har kunnat åstadkomma. Anledningen till hennes framgångar tillsammans med Fridays for future är att hon fått med sig ett stort kollektiv av framför allt elever, men också vuxna.

Att fackföreningsrörelsen nobbar dem är skamligt. Politisk strejk är faktiskt tillåten i svensk lag och något som fackföreningarna borde använda sig av i fler sammanhang, för att kräva en politik som gagnar medlemmarna och för ett människovärdigt samhälle.