Hoppa till huvudinnehåll

Facklig kritik mot att Västtrafik vill öppna framdörrarna: ”Dumheten härskar fritt”

Västtrafik planerar att öppna framdörrarna, som hittills varit avspärrade, på bussar och spårvagnar trots att en tredje smittvåg är på gång. Då kommer facket kräva skyddsstopp, menar spårvagnsföraren Johan Kanmert, arbetsmiljöansvarig på sektion Trafik i Kommunal Väst.

Västtrafik vill öppna framdelen på spårvagnar och bussar. Trots att en tredje coronavåg är på gång.
Artur Szandrowski

Trafikhuvudmän runt om i landet försöker nu få bort säkerhetsåtgärden att hålla framdörrar på bussar och spårvagnar stängda. Detta trots att smittsskyddsexperter både på nationell och regional nivå varnar för att en tredje coronavåg är på gång.

Västtrafik meddelade nyligen att de planerar att öppna dörrarna. Först på bussar, sedan spårvagnar.

Johan Kanmert, arbetsmiljöansvarig på sektion Trafik i Kommunal avdelning Väst, ställer sig mycket kritisk till detta. Han är själv spårvagnsförare och utsätter sig dagligen för fara.

– Den avspärrade framdelen är det enda lilla skydd vi har. Försvinner detta blir vi exponerade för ett livsfarligt virus, säger han till Proletären.

– Och det tänker inte vi gå med på.

Privat
Johan Kanmert

Han menar att det bara handlar om pengar. Västtrafik tror att det kommer att strömma in mer intäkter om de öppnar framdörrarna.

– Men det är inte ens snålheten, utan dumheten som härskar fritt, eftersom de inte kommer att tjäna in mer pengar på det. Det är ju färre folk som åker överlag – då är det klart att det blir mindre intäkter.

Om de sätter in plexiglas för att skydda förarna då, som de har gjort i Stockholm?
– Det kommer inte funka när förarna löser av varandra, då kommer det ju springa passagerare bredvid. Och om man åker inom tjänsten så kommer man också stå helt oskyddad bland passagerarna. Sedan finns det ett till problem – att glasen reflekterar. 

Proletären har tidigare skrivit om hur bussförare i Stockholm upplever plexiglasen som ett stort arbetsmiljöproblem. När det är mörkt och olikfärgade ljus faller in genom fönstren och reflekteras i plexiglaset blir utsikten snudd på psykedelisk.

– Det är som en jävla lasershow inne i ”bubblan”, sa bussföraren Rolle till Proletären tidigare i år. 

Den 18 mars har Västtrafik kallat in Kommunal till ett möte i frågan. Johan Kanmert kommer att närvara – och höja rösten. Om Västtrafik öppnar dörrarna blir det arbetsstopp enligt arbetsmiljölagen.

– Jag har inte för avsikt att vika ner mig. 

Läs mer:
Johan Kanmert har tillsammans med Ronny Sunesson, ordförande sektion Trafik i Kommunal avdelning Väst, skrivit en debattartikel i Kommunalarbetaren: ”Öppnar ni dörrarna stoppar vi arbetet”.

Artur Szandrowski
Bussföraren Mustafa Kadri tycker att avspärrningarna är bra.

”Många av mina kollegor har blivit smittade”

Bussföraren Mustafa Kadri tycker att framdörrarna i kollektivtrafiken borde förbli stängda. 

– Och jag tror nästan alla mina kollegor håller med. Många av dem har blivit smittade, säger han till Proletären.

– Det funkar bra som det är och resenärerna respekterar generellt sett avspärrningen.