Hoppa till huvudinnehåll

Proletären avslöjar: Fenix Park återuppstår - igen och igen

Fenix Park är ridlägret som har blivit ökänt för att utnyttja unga tjejer som drömmer om att jobba med hästar. Flera gånger har lägerledarna lämnat stallet på grund av arbetsförhållandena, och flera gånger har Fenix Park påstått att de lägger ner sin verksamhet. Nu verkar ridlägret öppna upp igen.

Trots att Fenix Park upprepade gånger meddelat Arbetsmiljöverket att de lagt ned sin verksamhet genomförs ridläger även i år.
Bengt Nilsson/Skärmdump Fenix Park

Förra sommaren lämnade samtliga lägerledare på Fenix Park sina jobb i protest mot de usla arbetsvillkoren. Efter uppmärksamheten från media och Arbetsmiljöverket (AV) meddelade företaget att de inte ska ha några ridläger längre – de skulle lägga ner för gott och sälja fastigheten.

Nu kan Proletären avslöja att de planerar nya läger och söker anställda som kan tänka sig arbeta för ”mycket låg lön”.  

– Först sa de att vi skulle arbeta 8-17 i tio veckor för 5.000 kronor i månaden. I själva verket jobbade vi 7-22, sju dagar i veckan och hade ansvar för alla 30 barn och alla hästarna. Alla anställda var minderåriga och ägarna syntes knappt, berättar en tidigare anställd för Proletären.

Fenix Park är ett ridläger och stuteri med ett 70-tal hästar, strax utanför Kristianstad. 

Första gången Fenix Park hamnade i blåsväder var 2004. Fem flickor anmälde ridlägret till Arbetsmiljöverket och lämnade därefter sina jobb i protest. De arbetade från morgon till kväll för runt 4.000 kronor i månaden, berättade flickorna för Expressen. Ägaren Georg Hultgren menade att flickorna ljög.

Proletären uppmärksammade företaget 2007, när åtta tjejer sade upp sig från sitt sommarjobb. En av de anställda, 17-åriga Helena Haak, tog då kamp mot företaget och kontaktade Kommunal. Även den gången anklagade ägarna de anställda för att ljuga. Fackförbundet satte ridlägret i blockad och Fenix Park blev till slut dömda att betala 130.000 kronor till de åtta unga tjejer som var anställda den sommaren, som kompensation för utebliven lön och semesterersättning. 

Men det stoppade inte Fenix Park. 

– Jag har fortfarande inte fått betalt, säger Anna Persson, som arbetade på ridlägret somrarna 2017, 2018 och 2019, till Proletären. 

– De hade inget kollektivavtal. Om vi ifrågasatte något sade de bara att de inte har kollektivavtal så de får göra som de vill. 

Anna Persson var minderårig när hon arbetade på Fenix Park. Hon valde att komma tillbaka eftersom hon byggt upp en relation till hästarna och de andra tjejerna på lägret.

– Jag fattade ingenting, hade ingen koll. Men sista sommaren gick de för långt, säger hon.

Anna Persson valde att lämna lägret efter några veckors arbete sommaren 2019, efter att stallägarna försökt få henne att rida in en skadad häst. När hon konfronterade stallägarna för att kräva sin lön möttes hon av ett raseriutbrott och valde att strunta i lönen. 

Hon säger att hon kände sig utnyttjad, men att hon ändå tyckte att hon gjorde rätt som stannade kvar och försökte få Fenix Park att bry sig om hästarna.

Inför Arbetsmiljöverkets inspektion 2020 lämnade stallägarna information till myndigheten om att de lagt ner verksamheten och skulle sälja gården.

Men på Instagram och Youtube fanns filmer som visade att Fenix Park fortfarande hade lägerverksamhet. Det föranledde ett besök från AV. Men inspektören kom för sent, när hon nådde stallet i slutet på juli 2020 var det stängt. Ännu en gång hade samtliga lägerledare lämnat sitt arbete på grund av vanskötseln av hästarna och de anställda.

Bengt Nilsson / Fenix Park ligger strax utanför Kristianstad i Skåne.

Fenix Park tvingades ställa in i sina ridläger efter halva sommaren och kom på så vis undan AV:s inspektion. Till Kristianstadsbladet uppgav ägarparet senare, ännu en gång, att de lämnar branschen. De såg ingen framtid i att ”vara beroende av tonårig arbetskraft”.

Under våren 2021 kontaktade Arbetsmiljöverket Fenix Park angående en tidigare anställd som blivit allvarligt skadad under arbetet 2018. Fenix Park hävdade återigen att de inte har några anställda och att deras verksamhet är nedlagd. 

I år planerar Fenix Park sitt första ridläger till den 12 juni och har en jobbannons för lägerledare på sin hemsida. När Proletären mejlar och frågar om sommarjobb svarar Fenix Park genom en av ägarna, Majken Hultgren, att: ”är du super intresserad av att jobba med hästar och restaurang i framtiden? Kan du tänka dej att jobba för i starten låg lön för att sedan ta över hela vår verksamhet utan kostnad.” 

– Haha, så har de sagt till alla, säger Anna Persson när jag berättar om mejlet.

– De sa att ”vi har skrivit in er i vårt testamente, ni kommer få ta över hästgården” och så vidare. Det var ju inte sant såklart, men jag trodde på det först.

Proletären har därefter utan framgång försökt nå Fenix Park för en kommentar.