Hoppa till huvudinnehåll

Flera orsaker till vaccinprotester i Australien

I september protesterade tusentals australiska byggnadsarbetare mot vaccinpass och tvångsvaccinering. Bakom demonstrationerna finns både högerextremister och vaccinmotståndare – men också missnöje med en korrupt fackledning.

Tumult utanför CFMEU:s kontor i Melbourne vid covidprotesterna i höstas.
David Geraghty

Stora demonstrationer mot nedstängningar, vaccinpass och obligatorisk vaccinering i Australien har väckt uppmärksamhet även internationellt. Den australiska regeringen har infört hårda regler för inom vilka sektorer anställda och besökare måste ha vaccinpass.

De hårda restriktionerna har välkomnats av många. Enligt opinionsundersökningarna är 62 procent positiva till vaccinpass på alla arbetsplatser och ännu fler är positiva till det i enstaka sektorer.

Motståndarna är dock högljudda, och har fått stöd av bland andra gruvmiljardären Clive Palmer och hans högerpopulistiska parti United Australia Party. Palmer har finansierat reklamkampanjer mot vaccinpass och vaccinering.

Samtidigt har åtgärderna väckt protester även bland arbetare som menar att både deras jobb och arbetsvillkor hotas av vaccinpassen. I slutet av september ledde protester bland byggnadsarbetare i huvudstaden Melbourne till våldsamma konfrontationer med polisen – och facket. 

Bakgrunden var att myndigheterna i delstaten Victoria den 16 september meddelat att alla anställda inom byggsektorn måste uppvisa vaccinpass för sin arbetsgivare inom en vecka – annars skulle de få sparken.

Men inte nog med det. Det skulle också bli förbjudet för byggnadsarbetare att samlas i lunch- och fikarum. Detta väckte ilska och byggnadsarbetarnas fackförening CFMEU, som samtidigt gett sitt kritiska stöd till vaccinpass, krävde förgäves att arbetstiden därmed också skulle kortas med bibehållen lön.

Dagarna efter regeringens beslut protesterade byggnadsarbetare, bland annat genom att ställa ut fikabord och grillar på offentliga platser och vägar. Men protesterna vände sig också emot fackföreningsledningen och den lokale fackföreningsbossen John Setka, som många ansåg ha vikt ner sig. 

Hundratals byggnadsarbetare samlades utanför CFMEU:s kontor i Victoria för att protestera och en grupp demonstranter slog sönder fönster och skrek förolämpningar mot Setka. Polisen skingrade demonstranterna och sköt gummikulor mot dem.

Attacken mot kontoret har fördömts av australiska och internationella fack och CFMEU:s ledare menar att högerextremister infiltrerat demonstrationerna. Men ilskan mot fackledningens hantering av vaccinfrågan kan inte avvisas som enbart infiltration.

Den Melbournebaserade dagstidningen The Age, som hänvisar till flera anonyma källor inom facket, beskriver hur missnöjet inom CFMEU grott under lång tid. Vad som tidigare ansetts vara ett radikalt fackförbund har under John Setka blivit allt mer korrupt. 

Setka anklagas för att ge positioner åt medlemmar som likt honom själv har kroatiskt ursprung. Många av dessa ska dessutom ha fascistiska sympatier – många kroater som slagits på fascisternas sida mot Titos kommunister flydde till Australien efter andra världskriget.

Och här blir det komplicerat. För just dessa grupperingar hör till de vaccinmotståndare och högerextremister som enligt flera medier ”infiltrerat” byggnadsarbetarnas protester. Setka har därmed tvingats balansera mellan att försvara CFMEU:s ställningstagande och att blidka sina supportrar.

Våldsamheterna ledde till att delstatsmyndigheterna i Victoria stängde ner hela byggsektorn i två veckor och tusentals byggnadsarbetare blev utan inkomst. När arbetsplatserna åter öppnade i början av oktober ska nästan alla byggnadsarbetare ha valt att vaccinera sig.

De australiska byggnadsarbetarnas protester mot vaccinpass är ett exempel på hur ilska mot åtgärder som drabbar vanliga arbetare, och missnöje med korrupta fackföreningspampar, blandats med vaccinmotstånd – och utnyttjats av högerextremister.