Hoppa till huvudinnehåll

Flest kommunikatörer i hela landet – skär samtidigt ned i välfärden

Göteborgs kommun har 273 heltidsanställda kommunikatörer, vilket är en ökning jämfört med 2015. Samtidigt slår nedskärningar och effektiviseringar hårt mot de samhällsbärande verksamheterna. "Vi kan inte längre lägga pengar på en massa låtsasjobb", säger förskolläraren Matilda Storbacka.

Förskolläraren Matilda Storbackas insändare i Göteborgs Posten fick många kommunikatörer att surna till.
Proletären/Skärmdump Montage: Proletären

Offentliga pengarna som går till externa kommunikationsbyråer har ökat lavinartat de senaste åren och låg under 2021 på 1,9 miljarder. Något som följt samma utveckling är antalet anställda kommunikatörer inom Sveriges regioner och kommuner.

Göteborgs kommun är den kommun som haft den största ökningen sedan 2015 då det fanns 145 anställda kommunikatörer i kommunen. År 2021 var denna siffra uppe i hela 273 kommunikatörer, enligt en sammanställning gjord av Dagens Samhälle.

Matilda Storbacka, som jobbar som förskolelärare i Göteborg, är en av många som reagerat starkt på antalet kommunikatörer. I en debattartikel i Göteborgsposten som fått stor spridning frågar hon sig vad kommunikatörerna egentligen gör under sina arbetspass.

– Det är helt sjuk att Göteborg till och med har fler kommunikatörer än Stockholm. Vad gör de ens? För mig känns det som att kommunen bara skapar en massa låtsasjobb och anställer folk i onödan.

– Ingen tycks kunna svara på vad en kommunikatör gör hela dagarna… Och det känns som att de själva inte ens vet det. Jag vet att de jobbar med att få alla bilder inom kommunen att se likadana ut. Alltså med typsnitt och figurer, säger Matilda Storbacka.

År 2020 kunde Lärarförbundet konstatera att hälften av alla förskoleklasser i Göteborgs kommun överskred det rekommenderade antalet barn per pedagog. Något som skapade negativa konsekvenserna för både personal och elever.

Matilda Storbacka är frustrerad över att nedskärningar och effektiviseringar inte tycks drabba budgeten för administration, ledning eller kommunikation. Hon menar att det hänger ihop med New Public Management där varje arbetsplats inom den offentliga sektorn ska mätas och effektiviseras.

– Barnen far illa av det här och jag begriper inte varför kommunen inte kan effektivisera uppifrån istället, säger Matilda Storbacka som hellre ser att kommunen sparar in på kommunikatörer än förskolepersonal.

– Kommunikatörer har inte ett samhällsbärande jobb men tjänar betydligt mer än en förskolelärare, och vi ska inte ens prata om lönerna för barnskötare…

En kommunikatör som påstod sig ha ”över 25 år i branschen” svarade på Matilda Storbackas debattartikeln att kommunala kommunikatörer behövs eftersom ”dålig kommunikation ger dåligt resultat. Bra kommunikation kan leda till bra resultat på olika sätt.”

På Göteborg kommuns hemsida blir svaret nästan lika abstrakt. Här menar kommunen att deras kommunikatörer ansvarar för ”att utveckla stadens övergripande styrdokument” samt att de jobbar med varumärken, press och media, kriskommunikation och stadens gemensamma kommunikationsprocesser.

– Kommunen måste börja fokusera på verkligheten istället. Vi kan inte längre lägga pengar på självtitulerade experter som ska utbilda oss som jobbar på golvet i olika värdegrunder. Situationen i förskolan i Göteborg är akut.