Fotbollsgiganternas attack på fotbollen
Den plötsligt lanserade Europeiska Superligan möter enormt missnöje från supportrar och före detta spelare i de berörda klubbarna.
”Jag förälskade mig i den folkliga fotbollen, supportrarnas fotboll, drömmen om att se klubben i mitt hjärta spela och tävla mot de allra största, men dessa drömmar kommer att dö om superligan tar form”, skriver den spanske fotbollsstjärnan Ander Herrera på Twitter om storklubbarnas planer på att starta en egen liga.
Reaktionerna i fotbollsvärlden har varit stora mot att tolv storklubbar från England, Spanien och Italien i söndags kväll gick ut med sina planer på att starta en europeisk superliga för de allra största och rikaste.
Mitt under pandemin passar klubbarna på att driva igenom förslaget. När det ekar tomt på läktarna är superligan betydligt lättare att driva igenom, utan möjlighet till stora supporterprotesterna och manifestationer inne på arenorna.
Anledningen till att storklubbarna vill skapa en egen liga är helt enkelt girigheten att tjäna ännu mer. De vill ha en större del av tv-rättigheterna som klubbarna i den europeiska turneringen Champions League får dela på.
De allra rikaste anser inte att de mindre klubbarna ska få ta del av kakan. De tolv klubbar som skapat modellen för superligan har skrivit under ett avtal om ”en hållbar finansiell grund” som gör att de får dela på 3,5 miljarder euro, vilket är fyra gånger så mycket som vinnaren av Champions League tog hem 2020, skriver New York Times.
Det är sex klubbar från Storbritannien: Manchester City, Manchester United, Arsenal, Liverpool, Chelsea och Tottenham. Tre från spanien: Atletico Madrid, FC Barcelona och Real Madrid, samt de italienska lagen Juventus, AC Milan och FC Inter.
Ligan ska fyllas på med tre storklubbar och fem lag ska få möjlighet att kvala in. Seriesystemet kommer vara likt den amerikanska fotbollen, NFL, och basketligan, NBA, där de grundande klubbarna inte ska kunna åka ur.
Av de engelska klubbarna är det endast Tottenham som har en engelsk ägare, de andra klubbarna har ägare från Ryssland, USA och Förenade Arabemiraten. Italienska laget AC Milan har även de amerikanska ägare medan FC Inter har kinesiska.
Bakom finansieringen av superligan finns den amerikanska affärsbanken och finansbolaget JP Morgan Chase.
Byggkapitalisten och Real Madrids president, Florentino Perez, är ordförande för den nylanserade Europeiska Superligan. Han menar att detta är att ta tillbaka fotbollen till dess rätta plats och att de gör det för supportrarna.
Men runt om i Europa har supporterföreningar och spelare tagit avstånd från ligan. Det är sällan fotbollsspelare tar ställning, eller överhuvudtaget uttalar sig kritiskt om den moderna fotbollen, men storklubbarnas förslag har också väckt avsky från flera fotbollsstjärnor.
– Jag vaknade till helt galna nyheter i dag! Det är en skymf mot allt jag tror på: Fotboll är glädje, frihet, passion, fans och en idrott för alla. Det här projektet äcklar mig, det är orättvist och det är en besvikelse att se klubben jag representerade tacka ja. Ta striden mot det här!”, skriver tyske stjärnan och förre Arsenalspelaren Lukas Podolski.
– Jag är Manchester United-fan och har varit det i 40 år av mitt liv men jag är äcklad, totalt äcklad. Jag är mest äcklad av Manchester United och Liverpool. Liverpool, de låtsas med You’ll Never Walk Alone att de är folkets klubb, fansens klubb. Manchester United – hundra år, bildad av arbetare härifrån. Och de ska gå in i en egen liga, utan konkurrens? Som de inte kan bli nedflyttade från? säger Manchesterikonen Gary Neville i Sky Sports.
– Vilken skam vi har blivit, Liverpool. Tänk på alla människor som har varit i klubben före oss, som skulle skämmas lika mycket de också, säger Liverpoollegendaren Jamie Carragher.
I Liverpool har flera supporterorganisationer gått ut med att de kommer att ta ner sina flaggor från legendariska The Kop-läktaren på Anfield. De sex engelska klubbarnas supporterföreningar har också meddelat att de gemensamt kommer att bekämpa planerna.
”Det här är ett beslut av girighet för att fylla fickorna hos de på toppen och det har tagits utan hänsyn till de lojala supportrarna, vår historia, vår framtid och till fotbollens framtid i det här landet. Det är oförlåtligt. Det räcker nu”, skriver Chelsea supporterförening Trust.
Den europeiska fotbollskonfederationen Uefa och fotbollens världsorganisation, Fifa, har hotat med att utesluta klubbarna från de inhemska ligorna och förbjuda spelarna från att spela för sina landslag.